Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет образува дисциплинарно производство срещу

...
Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет образува дисциплинарно производство срещу
Коментари Харесай

ВСС образува дисциплинарка срещу зам. главния прокурор Пламена Цветанова, но не и срещу Гешев |

Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет образува дисциплинарно произвеждане против заместител основния прокурор Пламена Цветанова по нейно искане.

Предложението за формиране на дисциплинарка против Цветанова и основния прокурор Иван Гешев пристигна от служебния министър на правораздаването  заради нарушаване на Закона за правосъдната власт с отхвърли на Гешев да даде информация на Министерство на правосъдието за инцидентното систематизиране на делата. В предлагането си до прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет Демерджиев показва, че с дейностите и бездействията си основният прокурор е нарушил Кодекса за етично държание на българските магистрати. 

Обвиненията към Пламена Цветанова са за позволени дисциплинарни нарушавания.

В писмо до прокурорската гилдия Цветанова декларира, че е научила за предлагането за дисциплинарка против нея от уеб страницата на правосъдното ведомство. Тя моли да й се даде опция да се запознае с него и това може да стане единствено с дисциплинарно произвеждане. И заявява, че ще предприеме " съответните законосъобразни ограничения, с цел да защитя правата си в границите на формирано дисциплинарно произвеждане, а след приключването му – и по правосъден ред ".

Според Иван Гешев предлагането на Демерджиев е като " житейски смешно създание ". 

" Всеки, който има искания да е правист, може да се запознае със Закон за съдебната власт. Едва ли не оставаше в настояването да бъдат включени правила от Семейния кодекс, с цел да му се придаде някаква наукообразност ", уточни Гешев.

Гешев знаел, че Демерджиев е правист от Пловдив и не се съмнява в юридическата му просветеност, " само че при тази юридическа неплатежоспособност на направеното искане за мен е ясно, че задачата не е практикуване на пълномощия, претекстовете не са юридически, а задачата е лична офанзива против основния прокурор и преодоляване на прокуратурата и на правосъдната власт, политическо преодоляване ".

Накрая прокурорите във Висш съдебен съвет взеха решение да върнат за уточнение на правосъдния министър настояването за основния прокурор, дружно с цялостния стенографски протокол от днешното съвещание. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР