Прокурорката, която е работила по разследването на полицейското насилие пред

...
Прокурорката, която е работила по разследването на полицейското насилие пред
Коментари Харесай

Проговори прокурорката, разследвала полицейското насилие

Прокурорката, която е работила по следствието на полицейското принуждение пред Министерски съвет по време на митингите предишното лято, отговори на обвиняванията на вътрешния министър Бойко Рашков. Днес в Народното събрание той насочи остра рецензия към нея, като акцентира, че в държавното обвиняване са знаели за записите, само че са ги укрили.



" Делегираният прокурор на Европейската прокуратура е поел случая и е решил незабавно и бързо – да приключи преписката. Тоест, те не са имали формирано досъдебно произвеждане, Трифонова се споделя “, сподели той пред депутатите.

Самата Вероника Трифонова разяснява в предаването " Лице в лице “ по bTV, че има формирано досъдебно произвеждане, а изнесената от Рашков информация не е правилна.

„ Като прокурор в районна прокуратура аз съм следила една инспекция, която в началото се е водила от Столична дирекция на вътрешните работи. Аз съм иззела инспекцията от Столична дирекция на вътрешните работи и съм я упълномощила на " Вътрешна сигурност ". Смятам, че по този начин е вярно, а не Столична дирекция на вътрешните работи да ревизират личните си чиновници “, сподели тя.

Трифонова изясни, че за едно от потърпевшите лица е формирано досъдебно произвеждане за лека телесна щета, като изрично отхвърли това да се е случило неотдавна. Тя изясни, че е постановила да се разпитат очевидци и да се извършат експертизи, които да потвърдят кой е възможният причинител, написа dnes.dir.bg.

„ За две от другите лица е предписан отвод, тъй като явявайки се в Дирекция " Вътрешна сигурност ", те собственоръчно са отказали да дадат сведения за случилото се “, посочи Трифонова, само че не назова имената на потърпевшите.

Тя добави, че след прекратяването на инспекцията по тези два случая, тя е изпратила на лицата прокурорски акт, с който могат да защитят правата си.

„ Не знам дали има повдигнати обвинявания, тъй като все още на формиране аз не съм повдигала обвинявания. Не мога да съм безапелационна, че съм гледала същите фрагменти. Гледала съм сходни фрагменти преди повече от осем месеца. Точно поради тях съм решила, че има данни за осъществено закононарушение, по отношение на едно от лицата, за които е трябвало аз да се произнеса “, посочи Трифонова.

Прокурорът добави, че нейни сътрудници са водили също следствия за превишаване на служебни пълномощия от униформени по време на антиправителствените митинги, само че няма информация за развиването им от униформени по време на антиправителствените митинги, само че няма информация за развиването им.

Относно сниманото от еднообразен разголено от влаченето момиче, Трифонова съобщи, че това е позорен акт.

" В случая би трябвало да се преследва като засегнатост ", посочи тя.

Прокурорът не пожела да разяснява информацията, че един от осъдените служители на реда е нает в Бюрото за отбрана на очевидци към държавното обвиняване.

Хаджигенов изясни за отхвърли от показания

Петима от потърпевшите по време на антиправителствените митинги на 10 юли се съставляват от юрист Николай Хаджигенов, който сега е народен представител от „ Изправи се БГ! Ние идваме “. Това съобщи самият той в студиото на „ Лице в лице “. Той разяснява изказванията на Виктория Трифонова, отговаряща за три сигнала за полицейско принуждение от въпросната дата.

" Думите на прокурор Трифонова илюстрират по един превъзходен метод безобразието на българската прокуратура – не били дали показания потърпевшите. Ако ги бяха умъртвили, отново ли щяха да го прекратят? Очевидно прокурор Трифонова е гледала записа “, сподели Хаджигенов.

Адвокатът изясни, че неговите клиенти са отказали да дадат показания на Министерство на вътрешните работи и прокуратурата поради тактика на отбраната: „ Прецених, че няма да окажем подпомагане на никой и някой ден, като има опция – ще се надигнем пред същинското правораздаване. Надявам се този ден да пристигна скоро “. Според депутата записът с полицейското принуждение е бил прикрит по предписание на предходната власт.

„ Евгени Марчев (б.р. един от пострадали) описа незабавно пред медиите какво се е случило. Но прокурор Трифонова има потребност от освен това – това е подигравка и мъчение, по тази причина ги стопирах. Нямаше да има смисъл “, добави юристът.

По думите му последвалите дейности на проверяващите органи са закононарушение против правораздаването, тъй като истината се изкривява. Той дефинира като блудничество фотосите, направени от един от униформените на безпомощно момиче зад колоните на Министерския съвет.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР