Прокурорите от зоната на Апелативна прокуратура – Велико Търново отчитат

...
Прокурорите от зоната на Апелативна прокуратура – Велико Търново отчитат
Коментари Харесай

Апелативна прокуратура – Велико Търново втора по натовареност за 2017 година

Прокурорите от зоната на Апелативна прокуратура – Велико Търново регистрират за предходната година 12% нарастване на импортираните в съда прокурорски актова, като наказани и глобени лиза по тях са общо 5752 лица. Данните от отчетния отчет, заяви апелативния прокурор Огнян Басарболиев на провелото се на 20 април годишно отчетно заседание на Апелативна прокуратура – Велико Търново.
 ap  ap1
На събитието участва Ася Петрова, заместител на основния прокурор при Върховна административна прокуратура, членовете на Висш правосъден съвет Гергана Мутафова и Огнян Дамянов, прокурорите от Апелативна прокуратура В. Търново и ръководителите на Окръжните прокуратури в апелативната зона.При доклада за активността на прокуратурата, апелативният прокурор Огнян Басарболиев регистрира работата на прокурорите във всички стадии на наказателния развой, административната и контролно-ревизионна активност и на размера на прокурорската активност в апелативната зона.

„ Много добра равномерност на работа на прокурорите в апелативната зона продължава и през 2017 година Решени са малко над 95 % от преписките. В законовият период са завършили 97,5% от предоставените инспекции на други органи. За поддържаното доста положително равнище на срочност при решаването на преписките по следствения контрол е показателно, че през 2017 година в апелативната зона решените преписки в период над 1 месец, в това число с осъществени по тях инспекции, са единствено 0,6% “ – посочи по време на доклада господин Басарболиев. През отчетния интервал общият брой на следените преписки по следствения контрол в апелативната зона е общо 32 973, като 95 % от тях са решени в законовия период.По 6599 преписки са формирани досъдебни производства.В апелативната зона са следени 21 380 досъдебни производства, като растежът на тези производства нараства с 2% годишно.Направени са двойно повече претенции по реда на член 72 от Наказателно-процесуален кодекс за застраховане на санкции, конфискации и лишаване на движимости в интерес на страната, като 86% от тях са почетени от съда.

По искане на прокурор на 368 лицата е наложена мярка за неотклонение „ задържане под стража ” в апелативната зона.През 2017 година следените досъдебни производства в апелативната зона са 26 440, като има нарастване на техния брой.Бързите производства са 3 149 и бележат нарастване с 34%. Тенденцията за понижаване на техния брой е преодоляна, като през 2016г. е регистрирано нарастване с 27%, а през миналата 2017 година с 34%.Решените от прокурорите в апелативната зона досъдебни производства са 20 511. В съдилищата са импортирани 5 290 досъдебни производства и 5 357 прокурорски актове, като и по двата индикатора има 12 % нарастване съпоставено с миналата година. Внесените в съда прокурорски актове са против 5 799 лица, което е 10,3% повече от миналата година. 46% от делата, импортирани в съдилищата са обвинителни актове, 33% съглашения и 20% – оферти за освобождение от наказателна отговорност с налагане на административни санкции по реда на член 78а от Наказателен кодекс. Запазва се наклонността максимален дял от прокурорските актове да са за общоопасни закононарушения, следвани от закононарушения срещу собствеността и закононарушения срещу стопанството.Наблюдава се общо нарастване на правосъдните решения по импортираните прокурорски актове с 676 бр. спрямо 2016 година

Решенията единствено по импортираните обвинителни актове са: неоправдателни присъди – 42.63 %, оправдателни присъди – 2.90 %, съглашения – 47.75 %, освобождение от наказателна отговорност и налагане на административно наказване – 2.90 %, преустановяване – 0.55 %, връщане на прокурора – 3%, премахване на явни в действителност грешки– 0.17 %.От импортираните от прокурорите съглашения 96.89 % са утвърдени от съда.Прокурорите от апелативния регион са взели присъединяване в 7 518 бр. каузи по наказателно – правосъдния контрол, прегледани в 10 752 съвещания.

Данните за участията на прокурорите в правосъдни съвещания по наказателно – правосъдния контрол бележат нарастване на броя на делата по наказателно-съдебния контрол с 364 бр. и понижение на броя съвещания с 363, което сочи, че бързината на разглеждане на делата в съдилищата се е подобрила.По прокурорските актове са наказани и глобени 5 752 лица, като има нарастване и по този индикатор с 482 лица. От тях по по импортираните обвинителни актове – 50.09 %, по импортираните съглашения –32.70 % и по импортираните оферти по чл.78а от Наказателен кодекс – 17,21 %.

Положителни са и резултатите на постановени оправдателни присъди и решения, които са едвам 2.09 % от импортираните през годината прокурорски актове и на върнатите от съдилищата на прокурора каузи, които са в ниската граница на 2.39 %.Приведени в осъществяване са влезнали в действие присъди и съглашения на 2 918 лица с наложени 3075 санкции.През 2017 год. продължи утвърдилата се процедура за правенето на митинги против незаконосъобразни административни актове, като главен прийом за практикуване надзора за правда. Видима е разликата в позитивен аспект. За 2016 година за района на АП В.Търново общо подадените митинги са били 94, до момента в който в сегашния интервал те са 214. По критерия натовареност на прокурор АП В.Търново е над междинната за страната, като се подрежда на 2-ро място, след АП София.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР