Прокурорите от Софийска апелативна прокуратура и Софийския апелативен район изразиха

...
Прокурорите от Софийска апелативна прокуратура и Софийския апелативен район изразиха
Коментари Харесай

Прокурори застават срещу новия Закон за съдебната власт

Прокурорите от Софийска апелативна прокуратура и Софийския апелативен регион показаха противоречие с плана на нов Закон за правосъдната власт . Становището им бе предадено до Министерството на правораздаването и се концентрира върху голословното диференциране и опълчване на обособените органи в правосъдната система, оповестиха от Апелативната прокуратура-София /АП/.

По този метод се основават предпоставки за дискредитиране на прокуратурата и следствието, както и за принизяване на тяхната роля в другояче единната по замисъла на Конституцията правосъдна система.

Специално внимание в мнението на АП-София се обръща на планувания в плана за нов Закон за правосъдната власт /ЗСВ/ метод на образуване на кадровия орган на прокуратурата – Висшия прокурорски съвет . Предвиждащият се превес на членове, определени от Народното събрание, би сложил в състояние на политическа взаимозависимост тази част от правосъдната власт и би предопределил невъзможността на прокуратурата и следствието да извършват пълномощията си в цялостен размер.

Очевиден е другият метод при сформирането на състава на членовете на кадровия орган на съда и този на прокуратурата. Особено показателна е наредбата на член 19, алинея 3, предложение последно от законопроекта, съгласно който „ Народното събрание не може да избира за членове на двата съвета лица, които заемат длъжността прокурор или следовател все още на избора. “ Тази рестрикция е изцяло неразбираема , неприемлива и противоконституционна .

Несъгласието с препоръчаните формулировки е изразено и във връзка с членове от ПЗСВ по отношение на съответни аспекти на правната уредба за предложение и избиране на членовете на Висшия правосъден и Висшия прокурорски препоръки.

На обоснована професионална рецензия прокурорите от Софийския апелативен регион подложиха и редица съответни текстове от законопроекта, касаещи структурата на прокуратурата и уредбата на някои прокурорски пълномощия. Част от тях са преценени като противоречащи на настоящата наредба от Наказателно-процесуален кодекс /НПК/. Изразени са запаси и във връзка с уредбата на предварителната инспекция.

Според мнението на прокурорите от Софийския апелативен регион законодателят следва деликатно да разиска и реши резултата от предлаганите промени , касаещи атестирането и провеждането на състезания, командироването и въвеждането на ограничавания за избиране на административни ръководители.

Екологичен потенциал ще преразгледа регулациите в региона на фармацевтиката, с цел да обезпечи по-добра досегаемост на медикаменти

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР