Прокурорите на Ню Йорк и Масачузетс започнаха разследване на аферата

...
Прокурорите на Ню Йорк и Масачузетс започнаха разследване на аферата
Коментари Харесай

В САЩ започнаха две разследвания срещу Fаcebook

Прокурорите на Ню Йорк и Масачузетс започнаха следствие на аферата " Cambridge Analytica ", английската компания, упрекната за кражба и корист с персонални данни на 50 млн. консуматори на Фейсбук. По-рано вчера Федералната комисия по търговия в Съединени американски щати стартира инспекция дали Фейсбук е нарушила разпоредбите за потребление на лични данни.

Прокурорите Ерик Шнайдерман и Мора Хейли изпратиха писма до шефовете на Фейсбук с искане да дадат пояснения. И това е първата  стъпка в следствието. " Потребителите имат право да знаят по какъв начин са употребявани техните данни и компании като Фейсбук имат фундаменталното обвързване да защищават данните на потребителите ", написа Шнайдерман и продължава: " Нюйоркчани заслужават отговори и в случай че една компания или персона са нарушили закона, ще им бъде потърсена отговорност “.

Разследването на федералната комисия по търговията засилва още натиска върху Марк Зукърбърг с инспекцията дали обществената мрежа е спазила уговорката си да желае авансово единодушие от потребителите, преди да стартира да събира персоналните им данни и да ги дава на други компании, заяви „ Уолстрийт джърнъл “. Ако се потвърди, че Фейсбук не е изпълнила изискването, комисията може да й наложи санкция от 40 000 $ за всяка открита кражба на данни, прибавя „ Вашингтон пост “.  

Според медийните изявления Cambridge Analytica е употребила персоналните данни на 50 млн. консуматори без единодушието им за търговски и политически цели. Компанията е основала програмен продукт, посредством който може да предвижда персони и да въздейства върху вота им на избори. Работила е за щаба на Тръмп през 2016 година

Властите във Англия и Европейски Съюз също започнаха следствие на Cambridge Analytica.

Представителка на Европейската комисия във Вашингтон през вчерашния ден изиска Марк Зукъбърг да даде пояснения пред Европейския парламент.

Снощи обществената мрежа популяризира известие, в което споделя, че е „ скандализирана, че е била излъгана “ от потреблението на данните от Cambridge Analytica и че „ схваща сериозността на казуса “.

От своя страна Cambridge Analytica твърди, че не е знаела, че достъпът до данните е бил противозаконен. Тя ги е получила от професора от Кеймбридж Александър Коган. Консултантската компания твърди, че е изтрила тези данни през 2015 година, откакто Фейсбук е премахнала приложението на Коган, посредством което е била теглена персоналната информация.

Според следствията на „ Ню Йорк таймс “ и „ Обзървър “ обаче компанията е запазила данните.

Управителният съвет на английската компания заяви, че от нощес шефът Александър Никс е уволнен и че чака цялостно и без значение следствие на случая.   

Никс, ученик на колежа „ Итън “ и на университета в Манчестър, бе махленски като мозък на аферата.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР