Прокурор от Софийска районна прокуратура, започнал кариерата си в родния

...
Прокурор от Софийска районна прокуратура, започнал кариерата си в родния
Коментари Харесай

Прокурор от Гоце Делчев осъди прокуратура за неправомерни обвинения

Прокурор от Софийска районна прокуратура, почнал кариерата си в родния гр. Гоце Делчев, осъди прокуратурата на 25 000 лева обезщетение за морални вреди от нелегално повдигнати две обвинявания.
Koнcтaнтин Cyлeв бe oбвинeн през 2017 година, че през есента на 2015 година поръчал на механик да инсталира на електромера на жилището му в София спомагателен детайл, който успявал да понижи месечните индикатори за ток с над 80% и по този начин плащал занижени сметки. Второто обвиняване бе, че през 2016 година е cвoждaл млaдa жeнa към cъвкyплeния c тpи лицa. По това обвиняване в сводничество, още в края на делото пред първата инстанция, наблюдаващият прокурор отхвърли да го поддържа и искаше условна присъда за Сулев единствено за обвиняването в кражба на ток. В хода на следствието жена споделила, че имала да връща пари на Сулев и той й предложил да прави секс с трима негови другари, с цел да върне дълга си. Оказа се обаче, че тази жена не е в положение да дава показания поради тежка наркотична взаимозависимост, довела до доста стеснен умствен развой. За обвиняването за кражба на ток се оказа, че има единствено един очевидец от родния завършек на прокурора - Гоцеделчевско, който пък тогава е бил в ареста по обвиняване, че е провел група, занимаваща се с нарязан тютюн. Същият очевидец отказал да дава пояснения пред съда с претекст, че се опасява от Сулев и ще даде показания, когато бъде освободен. Затова още Софийски градски съд одобри, че очевидецът просто се пробва да контракти свободата си против показания. Докато бе обвинен Сулев бе с мярка за неотклонение парична гаранция 5000 лв., а прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет го в профил от служба. На 21 март 2018 година в Софийски градски съд бил импортиран обвинителен акт, а два години по-късно Върховен касационен съд дефинитивно го оправда.
След това заведе дело в Софийски градски съд против прокуратурата да му заплати 300 000 лева обезщетение за претърпени неимуществени вреди - стрес, нервно напрежение, тревога, боязън, позор, подтиснатост и паники от противозаконните обвинявания, както и 50 000 лв. за пропуснати изгоди от заплати, които е щял да получи като прокурор в Специализираната прокуратура, където е щял да работи. Уронен бил престижът му в професионалните среди, а повдигнатото обвиняване му попречило да са развие професионално, тъй като е бил нараснал на служба " прокурор " в Специализирана прокуратура.
В исковата си молба до съда твърди, че с противозаконните си дейности Прокуратурата е сложила Сулев и фамилията му във финансови усложнения, свързани с неспособност да поемат възнаграждение на месечни вноски за заеми. Търпял вреди и от дадената публичност на случая в медиите. Като магистрат, предназначен да повдига и поддържа обвиняване против лица, направили закононарушения, самичък се е оказал в обстановка на пострадал от несправедлива наказателна принуда. СГС осъди прокуратурата да му заплати 25 000 лв., обезщетение за претърпени неимуществени вреди от покачване и поддържане на обвиняванията, по които е оневинен, както и 19 709 лв. за имуществени вреди, изразяващи се в пропуснати изгоди от осъществяване на приход за заемане на длъжността " прокурор в СпП ".
Решението на Софийски градски съд не е дефинитивно и може да се апелира пред Софийския апелативен съд.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР