Прокуратурата започва предварителна проверка по твърденията на БСП за манипулиране

...
Прокуратурата започва предварителна проверка по твърденията на БСП за манипулиране
Коментари Харесай

Прокуратурата се самосезира по думите на Нинова и Свиленски за манипулиране на машинния вот

Прокуратурата стартира предварителна инспекция по изказванията на Българска социалистическа партия за манипулиране на машинния избор на последните предварителни парламентарни избори.

От държавното обвиняване са се самосезирали по изказванията на водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова и на ръководителя на парламентарната група на левицата Георги Свиленски, споделиха за БНР от Софийската градска прокуратура.

От там прецизираха, че инспекцията е предоставена на Държавната организация " Национална сигурност ".

 

Припомняме, че гръмовният скандал се завихри в Народното събрание в петък след признанието на Георги Свиленски, че Българска социалистическа партия е била рекетирана от някогашния министър председател Кирил Петков, който предложил договорка на социалистите - те да отдръпват настояването си за връщане на хартиената бюлетина, а пък той ще им даде кодовете за изборните машини. Това се случи по време на дебата за второто четене на измененията в Изборния кодекс.

Тогава за първи път обществено излиза наяве, че " Продължаваме промяната " и персонално нейният водач Кирил Петков са имали достъп до софтуера на машините, което е фрапантно нарушаване на закона и на честността и прозрачността на вота. Това е и индиректно доказателство за съменията, че вотът на последните парламентарни избори е бил манипулиран в интерес на Политическа партия, откакто Кирил Петков е имал кода на машините.

„ Ще ви кажа за какво Българска социалистическа партия желае този закон – тъй като вие откраднахте изборите. “

Така се обърна заместник-председателят на парламентарната група на „ Българска социалистическа партия за България “ Георги Свиленски към депутатите на „ Продължаваме промяната “ и „ Демократична България “ от парламентарната естрада по време на разискването на измененията в Изборния кодекс.

„ Защото вашият съпредседател и някогашен министър-председател, ето там начело, пристигна и сподели: „ Оттеглете закона и ще ви дам кодовете “, хвърли бомбата в залата Свиленски.

И яростно продължи: " Кой е той, че ще държи кодовете на машините в България? "

Ето за това, уважаеми сътрудници желаеме смяна на закона “, акцентира Свиленски.

По-късно в поредност от тв изяви съпредседателят на Политическа партия и някогашен министър председател Кирил Петков се опита да замаже ситуацията, като изясни, че имал поради, че Политическа партия са съгласни да поддържат всевъзможен тип одит, инспекция от външни специалисти, на кода преди и след изборите.

Но през вчерашния ден и водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова го опроверга: " Да, имаме подозрения за подправяне на машинния избор, " съобщи тя в отговор на журналистически въпрос имат ли в партията подозрения за подправяне на машинния избор.

Корнелия Нинова удостовери, че е била очевидец на диалога, в който Кирил Петков е споделил да се отдръпна законопроекта и ще има даде кода за машините. Разговорът се е провел в пленарната зала на Народното събрание като той е отишъл пред тях и им го е декларирал „ Бяхме цялата група, какво е имал поради да се изяснява ”, добави водачът на Българска социалистическа партия от Пловдив.

Лидерът на Българска социалистическа партия разяснява, че не може да пояснява какво е желал да каже Кирил Петков по отношение на изнесената информация от депутата Георги Свиленски за предоставяне на кодове. Свидетел съм, че той сподели " Оттеглете закона и ще ви предоставим и на вас кодовете. Това стана в залата на Народно събрание. Дойде пред нас и го съобщи ”, сподели Нинова и добави: „ Какво той е имал поради, да си изяснява “.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР