Прокуратурата започна разследване за манипулация на изборния вот в село

...
Прокуратурата започна разследване за манипулация на изборния вот в село
Коментари Харесай

„Чичо Цено, кой номер?“ Ето какви са „предимствата“ на хартиената бюлетина

Прокуратурата стартира следствие за операция на изборния избор в село Маролад. 

От оповестено на уеб страницата на ЦИК видео от наблюдението на изборния развой, излиза наяве, че член на секционната изборна комисия дописва бюлетини, с които към този момент е гласувано.

Наблюдаващият прокурор е дал съответни инструкции на проверяващия орган за събиране на доказателства по отношение на направена инспекция на сигнал, постъпил от районно управление (на МВР) на Министерство на вътрешните работи в Бяла Слатина, оповестява Българска национална телевизия.

„ Тук сме си наши момчета. Щете ли да помогнеме на Мартин, на некой, на баче Цено, да ги създадем на преференцията, да има хора от село там “, споделя мъж зад кадър на видеото.

Разговорът в комисията продължава с указания на празните бюлетини без преференция да се означи номер 102, оповестява bTV.

По-късно на клипа виждаме член на комисията – жена, която взима тесте с бюлетини и стартира да ги „ поправя “ с писалка.

bTV направи инспекция в ЦИК кои са упоменатите преференции в тази община. Номер 1 е Българска социалистическа партия, а упоменатата преференция е 102. Тя е маркирана 7 пъти.

Проверката откри, че това е претендентът за кмет Мартин Диловски.

Номер 42 е партия „ Възраждане “, а упоменатата преференция е 108. Тя е маркирана 50 пъти, това е Цено Цоловски.

Номер 68 е МК „ Съюз на демократичните сили “. Споменатата преференция е 111, а претендентът е Боби Боянов. Той има 16 преференции.

Друг с доста преференции е под номер 104 – Мирослав Антонов. Той има 18.

Понастоящем е известно, че към 23.00 ч. на 29 октомври 2023 година длъжностно лице от състава на СИК в с. Малорад, област Враца, е преправило резултатите от гласуването на извършени локални избори за кмет и общински съветници.

Предстоят разпити на очевидци, включително членове на Общинска изборна комисия – Борован и претендент от съответна политическа партия.

Ще бъдат изискани записи от налични камери за видеонаблюдение в периметъра към мястото на престъплението и назначена видеотехническа и лицево-идентификационна експертиза.

Следва да се изяснят всички обстоятелства и условия, относими към предмета на доказване.

Законът планува наказване „ отнемане от независимост “ от една до пет години за длъжностно лице, както и лице от състава на изборна комисия, което по какъвто и да е метод преправи резултат от избори.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР