Прокуратурата започна проверка по сигнала на Движението за права и

...
Прокуратурата започна проверка по сигнала на Движението за права и
Коментари Харесай

Прокуратурата започна проверка по сигнала на ДПС за „златните паспорти“

Прокуратурата стартира инспекция по сигнала на Движението за права и свободи от петък, обвързван с така наречен „златни паспорти“. В последния работен ден от предходната седмица депутатът от Движение за права и свободи Хамид Хамид каза на брифинг в Народното събрание, че е подал към прокуратурата за инспекция сигнал за „чудовищна схема“, съгласно който над 120 души от Русия и Китай са получили непозволено поданство, право на престояване или капиталови документи в България.

Макар че на няколко пъти означи, че сигналът не бил тестван, Хамид с убеденост обвърза Кирил Петков в схемата, а и уточни, че щял да изнесе цялата информация на конференция в Брюксел, без да каже по кое време тъкмо ще стане това. „Над 120 лица, главно китайци, част от които работят за специфичните китайски служби, и руснаци, са получили пребивавания, като са употребявали едни и същи пълномощници, превъртали са едни и същи суми през една банка, от един на различен и единствено на фотокопие от тези извлечения са получавали престояване в интервала 2015 година до 2021 г.“, твърди Хамид за сигнала, който бил получен в депутатската му пощенска кутия, само че отхвърли да даде каквито и да било данни за достоверността на информацията.

В известието на прокуратурата от днес  07 февруари – се споделя, че инспекции са, предоставени на ДАНС, Министерството на правораздаването, Българската организация за вложения и Дирекция „Миграция“ в Министерство на вътрешните работи. Тя би трябвало да открият има ли позволени нарушавания във всеки един от описаните в сигнала случаи, свързани с предоставяне на поданство против вложения на жители на Китай и Русия.

При определяне на данни за нарушавания на закона ще бъде изпратено предложение до президента за анулация на натурализацията за добитото българско поданство, а в случаи на данни за закононарушения ще бъде сезирана способената прокуратура, осведомят от държавното обвиняване.
В началото на месеца правната комисия в Народното събрание одобри на първо четене България да спре да дава поданство против вложения – т.е. да спре да издава така наречен „златни паспорти“. Проектът на правосъдното министерство за промени в закона за българското поданство беше импортиран при започване на годината, като редом с него сходни промени предложиха и от Движение за права и свободи. Депутатите утвърдиха държавния план и отхвърлиха този на придвижването, който съгласно заместник-председателя на Народното събрание Ива Митева („Има подобен народ“) е бил по-добър.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР