Прокуратурата в Пловдив започва проверка за подготвката на общините в

...
Прокуратурата в Пловдив започва проверка за подготвката на общините в
Коментари Харесай

Сутрешните новини от Южна България на 30.11.2022 г.

Прокуратурата в Пловдив стартира инспекция за подготвката на общините в региона за зимното поддържане в обитаемоте места, както и за положението на пътната мрежа и маркировката. В едномесечен период всички кметове би трябвало да изготвят информации, в които да дават информация за броя на снегопочистващите машини, смеси за опесъчаване и за попречване на заледявания, както и за личния състав за зимното поддържане и разчистване на пътища и тротоари. В справката би трябвало да бъде посочено кои са компаниите за поддръжка и по какъв начин е проведен контролът на осъществяването на активността, акцентират от държавното обвиняване.

===================================

Оставката си, като регионален шеф на Хасково, е подал Минко Ангелов поради абсурда след сигнал от Българска Легия „ Антимафия “ до президентството, в който бе посочено, че покровителства контрабанден канал за парфюми. По думите на служебния министър председател Гълъб Донев до няколко дни от Министерство на вътрешните работи ще излязат с резултат от инспекцията. От 25 ноември Минко Ангелов е в отпуск, а функционалностите на регионален шеф извършва заместникът му Мартин Узунов. Скандалът избухна след изявления точно на именния ден на Ангелов 11 ноемви. Тогава той отхвърли да разяснява, а на персоналната си страница в обществената мрежа написа, че нищо в сигнала против него не дава отговор на истината. Във Facebook през вчерашния ден Минко Ангелов написа: „ Морално и честно е да си подавам оставката като регионален шеф, до момента в който приключат инспекциите на виновните институции макар, че изнесената информация е памфлет, скърпен с бели конци и опит за омаскаряване за дискредитирането ми като герой за правда и правдивост... Винаги съм работил, спазвайки законите на страната и в полза на българските жители. “

================================

Фармацевти желаят помощ за денонощна аптека в Пазарджик. Общината в града се ангажира с финансиране за нощните смени през цялата 2023 година Това стана ясно след среща на представители на Районната гилдия на фармацевтите с кмета на града Тодор Попов. В момента нощем може да се разчита на единствения вендинг автомат, в който обаче е позволено да се оферират стеснен подбор от лекарства и консумативи. Хората в града и близките села се нуждаят от денонощна аптека, само че за компаниите от този отрасъл е непостижимо да поемат разноските за нощен труд. Затова те търсят поддръжка от Общината.

=================================

До 15 сантиметра доближава снежната завивка по високите елементи в област Смолян тази заран, след продължаващите превалявания в района. Пътните настилки са мокри, тук-там заснежени и поледени, само че обработени и проходими при зимни условия, осведомят от Областното пътно ръководство. Сняг вали в местата с над и към 1 100 метра надморска височина, а в ниските елементи преваляванията са от дъжд. Температурите варират от минус 2 градуса доплюс 4. Сигнали за проблеми по пътните артерии тази нощ в Смолян не са получавани. Дежурна група разчиства паднали камъни по пътя Рудозем – Елховец, на входа на родопския град, къде придвижването се реализира с нараснало внимание. Няма въведени ограничавания в трафика.

====================================

40 картини на 33-ма художници ще бъдат показани в Градската художествена изложба в Пловдив под мотото „ Колекция с продължение “. Откриването на експозицията е довечера. Защо „ Колекция с продължение “? Защото към този момент 23 години Дарик основава креативна общественост от надарени артистични характерности и тъй като за радиото е значимо да продължи да поддържа актуалните български художници. От през днешния ден до 20 декември пловдивчани и посетители на града ще могат да се срещнат с творбите на създатели от разнообразни генерации, взели участие в пленерите „ Звук и цвят “, които Дарик провежда от 1999 година до през днешния ден. Сред тях са и творби на Кольо Карамфилов, Ицко Мазнев, Атанас Хранов, Моника Роменска, Станимир Видев, Лора Пармакова – все знакови имена в актуалното изобразително изкуство, чиято житейска и креативна орис е обвързвана с Града под тепетата. Колекцията на Дарик съхранява над 600 произведения, носещи белезите на времето и вдъхновението на повече от 180 модерни художници. „ Тази сбирка не е единствено на Дарик – споделяше основателят на първото частно национално радио в България Радосвет Радев – тя е сбирка на България, памет на духа… “ Творби от Колекцията на Дарик са представяни в доста градове на страната, както и в галерии във Виена, Братислава, Прага, Лондон, Париж, Берлин и Будапеща. Настоящата галерия е четвърта подред за тази година и е подкрепена от Национален фонд просвета. Куратор е Албена Спасова, съветник на пленерите и на сбирката. Откриването е от 18.00 ч. в Градската художестваена изложба - за всички ценители, участници и другари на Дарик.

Информации на Лалка Златанова, Искра Койчева, Живка Тодорова, Тина Соколова и Адриан Кулев
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР