Прокуратурата трябва да се самосезира заради действията на Здравко Димитров

...
Прокуратурата трябва да се самосезира заради действията на Здравко Димитров
Коментари Харесай

Веселина Александрова: Прокуратурата трябва да се самосезира заради поръчката за почистването на Марица

Прокуратурата би трябвало да се самосезира поради дейностите на Здравко Димитров по отношение на публичната поръчка за почистването на река Марица. Това съобщи в Обзорната стратегия на Дарик Пловдив общинският консултант от Демократична България юрист Веселина Александрова.

В сряда на изключителна конференция съветниците от Демократична България в локалния парламент желаеха оставката на кмета на Пловдив.

" За повторно в границите на година и половина Димитров прави опит да заобиколи закона, да отстрани конкуренцията и да разпореди непосредствено поръчката за разчистване коритото на река Марица на компания ПИМК ", обясниха те.

Предишната поръчка, оповестена на 16 април, 2021-година, беше на стойност 6 милиона лв., а новата е за 1,5 милиона лв.. След оповестяването на първата поръчка съветниците алармираха Агенцията за публични поръчки и от там стопираха процедурата със мнение, че с цел да употребява непосредствено възлагане кметът на Пловдив не би трябвало да е бездействал, а той е бездействал и по тази причина претекстът „ необходимост “ е необоснован.

На 12 май Община Пловдив приключи процедурата и разгласи, че ще пусне нова поръчка със същия предмет, като всеки ще може да взе участие. След 13 месеца, такава поръчка не е оповестена. Пуска се процедура за проучване на коритото на Марица и предоставяне на рекомендации. 6 участника дават оферти да обследват, само че поръчката и до през днешния ден стои, без да са отворени ценовите предложения, изясни още Александрова.

За да пуснат и втората поръчка посредством непосредствено възлагане, освен това още веднъж на същата компания, от локалната администрация на 30 септември, тази година, без никакво публично обявяване и без никой да подозира, афишират отчасти бедствено състояние със период на деяние – 7 дни. За бедственото състояние излиза наяве единствено от заповед, която е част от документите по поръчката. Мотивът още веднъж е необходимост и оповестеното отчасти бедствено завършва със сключването на контракта с ПИМК, а не с приключването на времето от 90 дни за почистването на Марица, акцентира тя.

„ Действията на кмета решително го водят към прокуратурата. Законът ясно споделя, че с цел да се употребява непосредствено възлагане с претекст необходимост, то тази необходимост би трябвало да е непредвидимо събитие и то да не е резултат от дейности или бездействия на възложителя. Именно бездействието на Здравко Димитров води града до злополучие и вместо да опази пловдивчани, година и половина умува каква ловкост да приложи, с цел да облагодетелства съответно ПИМК “, сподели още в обзорната стратегия на Дарик Веселина Александрова. Доколко заповедта за частичното бедствено състояние е с правилно наличие или не, би трябвало да ревизира Прокуратурата, още повече че зам.-кметът Анести Тимчев обществено призна, че „ тази заповед е основана, с цел да се заобиколи Закона, тъй като бюрокрацията при публични поръчки била огромна “, разяснява още Александрова.

„ Това, което прави Димитров, е безусловно като възпитаник, който се доставя с извинителна записка, с цел да не участва на учебно заведение. Но в случай че тогава следствията са единствено за този възпитаник, то тук следствията са за целия град. Това е неприемливо “, сподели още съветничката.

В ефира на Дарик юрист Веселина Александрова разяснява и проблема с пловдивския панаир.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР