Прокуратурата сравни акцията срещу Nexo по мащаб с разследването на

...
Прокуратурата сравни акцията срещу Nexo по мащаб с разследването на
Коментари Харесай

Петър Славов: Политиците не повдигнаха големия въпрос - за финансирането на партиите, когато коментираха Nexo

Прокуратурата съпостави акцията против Nexo по мащаб с следствието на КТБ. Темата за банката потъна, само че има и хора, които не са я не запомнили. Един от тях е юристът Петър Славов. Той е някогашен народен представител, който продължава да води правосъдна борба с Фонда за гарантиране на влоговете и съумява да го задължи да му даде информация за постъпилите средства. Адвокат Славов изясни пред БНР, че Фондът е способния държавен орган, определящ синдиците на банката, занимаващи се със събирането на източените средства. 

" Те би трябвало да се употребяват за обезщетение на всички хора и бизнеси, които ги изгубиха в „ пирамидата КТБ “, както я дефинира Прокуратурата ". Славов е на мнение, че Фондът би трябвало да се преценява с обвинителното решение и да дава информация на жителите, тъй като " настоящите политици към този момент са не запомнили за тази тематика ".  " В последното Народно събрание няма нито един въпрос по отношение на КТБ ".

Адвокатът уточни, че има грешки и разминавания в предоставената към този момент информация.  " В нея се споделя, че събраните през 2017 година суми са 1.4 милиарда и те са повече от регистрираните към 2021 година. Веднъж тя се дава на нас в границите на това извоювано правосъдно дело. Втори път на народен представител, като отговор на праламентарен въпрос, е дадена друга информация. Ако двете се съберат, се получава по този начин, че през 2021 година са събрани 100 милиона по-малко, в сравнение с през 2017 година. Това  е цялостен парадокс и ще докара до нови питания. Имам съществени опасения, че отчетността във банкрутиралата КТБ не е на нужното равнище, с цел да подсигурява ползите на потърпевшите жители и бизнеси.

Темата явно към този момент не е забавна и за Прокуратурата, уточни той. 

" Изненадах се от сравнението на проблема " КТБ " с проблема " Nexo ". Този с  КТБ не е нещо, с което Прокуратурата да се гордее. Даже би трябвало да се тормози. Делото буксува към този момент години.  Цветан Василев по този начин и не беше разпитан посредством видеоконферетна връзка. Това е едно от делата, които дълго време ще тежат на шията на Прокуратурата, само че и на нас, като данъкоплатци. Преди няколко месеца излезе неоправдателно решение против България по този проблем. Вложителите си търсят правата за неупражнения надзор от страна на страната "  

Адвокат Славов уточни и притеснителни моменти по проблема Nexo. 

" Това, което не чух от настоящите политици, е по огромния въпрос за финансирането на политическите партии. Имаше едни изявления с недомлъвки от страна на Прокуратурата. Законът разрешава схеми за заобикаляне. Липсата на таван за финансирането на партиите е несъвършенство.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР