Прокуратурата спира или забавя работата по редица разследвания, водени от

...
Прокуратурата спира или забавя работата по редица разследвания, водени от
Коментари Харесай

МВР обвини прокуратурата, че блокира арести по 25 производства

Прокуратурата стопира или забавя работата по редица следствия, водени от ГДБОП. Това излиза наяве от писмо на основния секретар на силовото ведомство Петър Тодоров до Инспектората на Висшия правосъден съвет. В него се твърди, че забавянето е по общо 25 производства. Три от тях са единствено от последната седмица.

Организация има, дейности – не

" Въпреки основаната организация и съгласувана дата за осъществяване на профилирани полицейски интервенции за задържане на лица, документиране и секване на незаконна активност на проведени незаконни групи, реализациите биват отменяни от наблюдаващите прокурори. Посочваните претекстове са висока натовареност на наблюдаващите прокурори от Специализираната прокуратура, неконкретизирано устно предписание на административния началник на Специализираната прокуратура и други ", декларира в писмото си основният секретар.

Въпросните 25 производства бяха упоменати и от вътрешния министър Бойко Рашков предходната седмица. Той нееднократно е заявявал, че прокуратурата съзнателно не работи по каузи, изключително за пазаруване на гласове. Сега обаче се загатва, че това държание е на общо съображение и не зависи от типа на производството.

Рашков и основният прокурор Иван Гешев са в спор още от встъпването в служба на служебния кабинет. Министърът нееднократно е заявявал, че шефът на държавното обвиняване би трябвало да се раздели с поста си. в междуведмствено звено за битка с пазаруването на гласове дружно с прокуратурата и ДАНС. Той заподозря, че задачата е държавното обвиняване да разбере по какви каузи работят служителите на реда и да ги спре.

Сроковете изтичат

Още при основаването на профилираната прокуратура преди 10 години концепцията бе тази конструкция да работи в тясно съдействие с ГДБОП, чиято съществена задача е битка с проведената престъпност. Така делата на дирекцията непроменяемо отиват при спецпрокурорите.

Според Министерство на вътрешните работи обаче в този момент съзнателно се бави работата по тях. Последствията са разнообразни – от приключване на периоди за използване на СРС-та до отвод на очевидци от показанията им.

" Тези условия основават усложнения в следствието на проведени незаконни групи - несъразмерното закъснение на интервенции по задържането им води до тяхното преструктуриране, до отвод на очевидци (с загадка и очевидна самоличност) от показания, дадени по досъдебни производства, привършване на периодите за употреба на специфични разследващи средства и други. Вече е реалност и неодобрение от страна на потърпевши, по чиито сигнали са формирани каузи, само че приключването им е забавено и надлежно прекосяването в правосъдна фаза ", пишат от Министерство на вътрешните работи.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР