Прокуратурата с наказания за старчески домове във варненско. След пожари,

...
Прокуратурата с наказания за старчески домове във варненско. След пожари,
Коментари Харесай

Тежки нарушения: Психичноболни, хора с увреждания и деменция са настанявани заедно в домове за възрастни

Прокуратурата с санкции за старешки домове във варненско. След пожари, сигнали на родственици за принуждение и за умряли възрастни хора проверяващите откриха доста административни нарушавания. Има формирани и досъдебни производства.

Извършени са общо 25 инспекции на частни и държавни домове във Варненска област. Те са направени от Агенцията за качество на обществените услуги по предписание на Апелативната прокуратура. Една от задачите на инспекциите е била да откри повода за огромния брой умряли в някои от домовете.

Установено е, че в обществените заведения по едно и също време са настанявани хора с тежки душевен болести, с физически увреждания и с деменция, което е нарушаване. За тях се изискват профилирани грижи, които не са били предоставени в обществените заведения.

Проверяващите са открили, че доста от договорите за прилагане на обществената услуга са подписани с трети лица, а не с ползвателите на услугата.

Също по този начин е било установено съществуването на непълен брой експерти в тези домове, непълен брой личен състав, които да окажат нужните грижи във връзка с настанените хора, сподели Стефка Якимова, представител на Апелативната прокуратура - Варна.

Заради огромния брой умряли хора в някои от домовете, от прокуратурата са разговаряли с близки и настанени в домовете хора.

В съответен дом са били правени такива беседи, като част от околните са декларирали отвращение да споделят своята болежка, поради настъпилата гибел на техните близки. Друга част са били удовлетворени от качеството на предоставените услуги. Трета част са показали, че техните близки не са имали недоволства по време на пребиваването им в тези домове, сподели Стефка Якимова, представител на Апелативната прокуратура - Варна.

Свързахме се с близки на умряли в домовете хора. Те споделиха, че са разочаровани, че към момента няма осъдени.

Заедно с други хора, които имат сходни случаи с нашите изрично сме дали показания, че има доказателства за принуждение и даже опит за ликвидиране върху нашите близки. Това мога да го потвърдя изрично, съобщи Невяна Петрова, близка на умрял.

Собственикът на един от проверяваните домове - Светослав Георгиев съобщи, че общественото заведение още не е получило лиценз от Агенцията за качество на обществените услуги, поради което той е завел дело. В момента там са настанени 200 души. Според Георгиев, личният състав, който се грижи за тях, е задоволително. И добави, че всички наставления на проверяващите към този момент са изпълнени. О

Продължава следствието на пожарите в домовете " Св. Георги " край Варна и в село Рояк. Изясняват се аргументите за пораждане на тежките произшествия, довели до гибелта на настанени в тези домове.

Репортер: Петър Дойкински
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР