Прокуратурата проверява бивш вътрешен министър и настоящ депутат за евентуално

...
Прокуратурата проверява бивш вътрешен министър и настоящ депутат за евентуално
Коментари Харесай

Прокуратурата проверява бивш вътрешен министър след сигнал от сайт

Прокуратурата ревизира някогашен вътрешен министър и сегашен народен представител за вероятно пране на пари и закононарушения против правораздаването и срещу финансовата система.

Това оповестиха в сряда от държавното обвиняване, като прецизираха, че инспекцията е почнала по подаден ден по-рано сигнал.

В момента в Народното събрание има трима някогашни вътрешни министри – Бойко Рашков от „ Продължаваме промяната “ и Младен Маринов и Христо Терзийски от ГЕРБ.

Във вторник в близкия до ГЕРБ уебсайт ПИК се появи информация, че са подали сигнал в прокуратурата против Рашков за възможни закононарушения. Последва удостоверение от държавното обвиняване, в което не се загатва името, а единствено " някогашен вътрешен министър и сегашен депутат ".

" Твърденията за вероятно осъществени закононарушения са за това, че някогашният министър на вътрешните работи е разпоредил на свои подчинени да не се рапортуват в Прокуратурата, ДАНС и КПКОНПИ материали по кореспонденция за открити съмнителни финансови транзакции от страна отвън Европейски Съюз към сметка на физическо лице в българска банка ", пишат от държавното обвиняване.

Разпоредено е Антикорупционната комисия да направи инспекция.

Помолен за коментар от публицисти в Народното събрание Рашков сподели:

" Трябва да питате прокуратурата, това е източникът на информацията, за какво питате мен? Може да питате и един различен източник, от който евентуално е тръгнала тази информация към прокуратурата ".

Според него казусът е подобен с различен - от преди година и половина. Тогава в същия уебсайт била сложена неговата фотография до тази на ръководителя на Държавна организация " Технически интервенции " , с цел да се стигнело до извода, че той, в качеството си на министър, е осигурявал механически средства за подслушване на основния прокурор.

" Представяте ли си какво е безумието да се изиска тази информация и прокуратурата да се сезира и да стартира инспекция? ", попита Рашков.

По думите му и тогава, и в този момент информацията е " неправилна, подправена, злонамерена и очерняща положителното му име ". Той счита, че тя идва в отговор на присъединяване му в съвещание на правната комисия, на което са обсъждани предложенията за ограничение пълномощията на основния прокурор.

Бойко Рашков е измежду съперниците на ГЕРБ и на основния прокурор Иван Гешев и нееднократно упорства за оставката му. Сайтът ПИК дава естрада на политиците от ГЕРБ и нападна техните политически съперници.

Докато Рашков беше вътрешен министър в кабинета на Кирил Петков, водачът на ГЕРБ Бойко Борисов , някогашният финансов министър Владислав Горанов и пиарката на партията Севделина Арнаудова . По-късно съдът реши, че карцерът е бил противозаконен.

Рашков упрекна ГЕРБ, че при тяхното ръководство са от предплатено платените средства за градежа на лот 5 на Автомагистрала " Хемус " и са преведени на кухи компании, а по-късно са изтеглени в торби и чанти. Прокуратурата по футзал Борислав Колев в пране на пари поради присъединяване в схемата.

По-късно Рашков беше свикан като очевидец по делото " Хемус ", а по-късно застрашен с насилствен разпит, откакто.

През ноември 2021 година Софийската градска прокуратура изиска разсекретяване на данъчната и осигурителна загадка на Рашков.

Това стана, откакто по-рано няколко уеб страницата, измежду които ПИК, нападнаха Рашков за имотното му положение, а депутати от ГЕРБ питаха по какъв начин той се е сдобил с някои от парцелите си. Това се случи, откакто той упрекна прокуратурата, че бездейства с инспекциите на парцели на магистрати и политици.

Рашков беше проверяван от Национална агенция за приходите , само че не бяха открити нередности.

Младен Маринов и Христо Терзийски също разясниха дали са въпросните лица, които прокуратурата ревизира за възпрепятстване на правораздаването и пране на пари.

Първият сподели, че няма информация да е издирван или проверяван и означи, че преводи в чужбина не е имал в никакъв случай през живота.

Вторият също сподели, че в никакъв случай не е получавал пари от чужбина. Миналата година ми бе осъществена цялостна данъчна проверка за шест години обратно и не бяха открити някакви нередности.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР