Прокуратурата призна, че нейни представители са били инструмент за решаване

...
Прокуратурата призна, че нейни представители са били инструмент за решаване
Коментари Харесай

Прокуратурата призна: Наши представители са репресирали хора и фирми

Прокуратурата призна, че нейни представители са били инструмент за решение на чисто търговски връзки и че безпричинно са упражнявали наказателна принуда върху хора и компании. Това се схваща от публично известие на държавното обвиняване, с което се регистрира какво е свършила групата от 21 прокурори, които влязоха отпред с и.ф. основният прокурор Борислав Сарафов за инспекция в Софийска районна прокуратура (СРП) рано сутринта на 9 февруари т.г.

Въпросната инспекция потегли след разстрела на Мартин Божанов-Нотариуса и разкритията, че той освен е бил на прием на районната прокуратура, само че и има подозрения, че е управлявал и мрежа за влияние.

Според настоящето прокурорското известие, при инспекцията на висшите прокурори са открити " систематични нарушавания, неприемливи практики и редица пропуски при разпределението и воденето на преписките и досъдебните производства " в активността на Софийската районна прокуратура (СРП.

Мартин Божанов - Нотариуса, чието ликвидиране на 31 януари отприщи разкрития за въздействието му в правосъдната власт, е бил следен със специфични разследващи средства 3 месеца преди гибелта си. Това научи " Сега " от източници от прокуратурата.

Веднага след разстрела на Божанов, гръцки вложители в България оповестиха, че са били подложени на тормоз от неговата група, която е съумяла да задейства всички типове държавни репресивни органи - прокуратура, ГДБОП, ДАНС, Национална агенция за приходите, някогашен народен представител и някогашен началник на митница. Бизнесмените настояват, че против тях са формирани 11 поръчкови каузи. Инвеститорите са свързани с гръцката компания " Данаос девелопмент ", която е съсобственик в " София Ринг мол ". Крайният притежател на компанията е гръцкият корабен магнат Джон Кустас. Той е и съучастник в гръцката компания, която има франчайза на ИКЕА на Балканите.

Първи за схемата за напън описа изпълнителният шеф на " Данаос девелопмънт " за България Анастасиос Диков, написа. Той твърдеше, че всичко почнало поради план за жилищно строителство върху един от парцелите на сдружението, върху който към този момент са издигнати ИКЕА, " София Ринг мол ", " Морени клуб резиденс ". Предстояло строителството в четвъртия парцел, който станал и обект на офанзивата. Проблемът пристигнал от две къщи в съседство с парцела, на който ще се строи. Твърди се, че те са противозаконни. Едната е на високопоставена служителка на Национална агенция за приходите, която подава сигнал в прокуратурата и тъжба против заповедта на основния проектант на София за одобряването на Подробен устройствен план за строящия се обект.

Две години гръцки вложители в България са били подложени на тормоз от групата към разстреляния Мартин Божанов - Нотариуса, която е съумяла да задейства всички типове държавни репресивни органи - прокуратура, ГДБОП, ДАНС, Национална агенция за приходите, някогашен народен представител и някогашен началник на митница.

След правосъдни разногласия с частни лица и институции, извоювани от сдружението, се появи групата на Мартин Божанов-Нотариуса, разказваше Анастасиос Дикос. " Бяхме заплашвани, желаеха ни подкупи ", твърди той. В издевателството последователно били забъркани и данъчни чиновници, прокурори, представители на Антикорупционната комисия и чиновници на Държавната организация " Национална сигурност " (ДАНС). Включил се и юрист Велимир Атанасов, който съгласно Дикос бил в персонални връзки с досегашния началник на Софийската районна прокуратура (СРП) Невена Зартова, на която Сарафов от месеци желае уволняване и дисциплинарни инспекции. Настоящата инспекция също беше пусната против нея.

Самата тя отхвърля каквато и да е връзка със случая и изяснява, че от доста години е в другарски връзки с Атанасов, а за Божанов чула от следствието на Антикорупционния фонд. Зартова освен се пази, само че и контраатакува, като изяснява, че е необичайно, че не се проверява и ревизира групата към Петьо Петров-Еврото.

Съдия Владислава Цариградска разгласи, че на имейла на Окръжния съд в Плевен, където работи, всеки ден се получават имейли, с които е сплашвана да мълчи.

Според гърците обаче, точно тук се появила Софийска районна прокуратура, която образувала дело против тях за фалшифицирани подписи на визата за градеж. " Повдигнаха обвиняване за машинация в изключително огромни размери против мен, против проф. Каламарис и против архитекта. Наложиха ни възбрана за овакантяване на страната. 100 хиляди лв. гаранция за мен, 50 хиляди лв. гаранция за проф. Каламарис и 100 хиляди лв. гаранция за архитекта ", споделя Дикос.

Гръцкият предприемач Йоаким Каламарис, който се явява медиатор по покупко-продажбите, също описа за изнудване, рекет и гонене в изявление за Нова тв. Дикос разкри, че са написали до тогавашния длъжностен вицепремиер и министър на финансите Асен Василев, само че не получили отговор. Отишли и на среща в Национална агенция за приходите поради спора на ползи с данъчната, която хем ги съди, хем им прави данъчни проверки. От нея също нищо не последвало. Пуснали и сигнал до ГДБОП, който след време бил преустановен.

" Вместо да се водят търговски каузи, очевидно е по-евтино да се подават сигнали до прокуратурата, чийто заплати се заплащат от българския поданик. Който желае да сътвори проблем на здравия бизнес, може да се обърне към юристите на Мартин Божанов и Петьо Петров - Еврото и те подават сигнали в прокуратурата ", описа Каламарис..

Гръцките предприемачи твърдяха, че основна роля в издевателството им имала точно СРП. Сегашната инспекция на 21-те прокурори явно твърди, че това е правилно.

" Проведена е цялостна проверка на работата на прокурорите от отдел „ Специализиран “ в СРП за интервала 01.01.2020 година - 25.09.2023 година, както и на активността на някогашния административен началник и негови заместници. В рамките на тематичната проверка е осъществен разбор на неприключилите, прекратените и спрените досъдебни производства, както и на преписките, по които са постановени отводи да се образуват наказателни производства ", описват от ВКП.

Проверяващият екип е установил нарушавания на вътрешните правила за използване на правилото на инцидентния асортимент при разпределението на делата и преписките в СРП - липса на стимулирано ориентиране (с резолюция или заповед) и на изясненост по какви критерии преписките и делата са насочвани към отдел „ Специализиран “, а не към останалите отдели в СРП, неспазване на периодите за систематизиране, погрешно сливане на преписки и други

Застреляният в сряда вечерта в София Мартин Божанов - Нотариуса беше притежател на затворен частен клуб за магистрати в София. Това разгласи пред Би Ти Ви Николай Стайков, проверяващ публицист и съосновател на Антикорупционния фонд.

Прокурорите от отдел „ Специализиран “ са следили преписки и каузи за закононарушения с висок публичен отзив и с фактическа и правна трудност, само че при проверката там са открити и преписки, които не дават отговор на тези критерии. Прокурорите даже са се произнасяли по каузи от подготвеност на горестоящата Софийска градска прокуратура, което е нарушаване на закона, настояват проверяващите.

Разкрити са и случаи, при които проверяващите органи и наблюдаващи прокурори не са взели всички ограничения за обезпечаване на навреме, законосъобразно и сполучливо осъществяване на следствието – да се съберат в най-кратък период нужните доказателства за откриване на обективната истина, да се изследват и ревизират всички материали като прокурорът непрестанно управлява хода на следствието.

Проверката е открила, че по съответни каузи са образувани екипи от прокурори, в които е включван и прокурор от отдел „ Специализиран “. Впоследствие материалите по преписката са били насочвани не към всички прокурори от екипа, а към съответен прокурор. В един от случаите даже е била прекъсната опцията на в началото определения прокурор да прави информации по досъдебното произвеждане в Унифицираната осведомителна система по съответното дело.

Екипът, направил тематичната проверка в СРП, е дал рекомендации за възстановяване на работата за недопускане на компрометиране на правилото на инцидентния асортимент, както и за срочно, дейно и законосъобразно привършване на следствията.

Докладът от осъществената проверка ще бъде изпратен на Висшия правосъден съвет, на Висшия прокурорски съвет и на Софийска градска прокуратура.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР