Прокуратурата прекрати разследването NEXO, съобщиха от държавното обвинение. В хода

...
Прокуратурата прекрати разследването NEXO, съобщиха от държавното обвинение. В хода
Коментари Харесай

Прекратиха разследването срещу NEXO

Прокуратурата приключи следствието NEXO, оповестиха от държавното обвиняване. В хода на следствието са привлечени четири лица в качеството на обвинени - Коста Кънчев, Антони Тренчев, Калин Методиев и Траян Николов. Обвиненията са за това, че в интервала от 2018 година до януари 2023 година четиримата са взели участие в проведена незаконна група, основана с користна цел.

Кънчев и Тренчев са обвинени и за това, че в интервала от юни 2018 година до януари 2023 година без позволение по Закона за кредитните институции  правили по занимание банкови покупко-продажби посредством онлайн платформата NEXO. Те се занимавали с кредитиране и влогонабиране, като предоставяли парични заеми в щатски долари, английски паунди и евро на физически лица и търговски сдружения, против приемане на рента, както и влогове против погашение на рента.

В хода на следствието са осъществени редица разпити на очевидци, измежду които и очевидец с загадка идентичност. Изготвени са две експертизи – техническа и банкова, като са изследвани и оценени придвижвания по разплащателни сметки на физически и юридически лица. Също по този начин са направени сложна съдебно–изкуствоведска и оценителна експертиза, сложна аудиовизуална и съдебно–икономическа експертиза, осъществени са разнообразни процесуално–следствени дейности, свързани с претърсвания, изземвания и огледи на материални доказателства. Изготвени са Европейски заповеди за следствие и са приобщени отговорите по тях.

Наблюдаващите прокурори са стигнали до умозаключение, че не е належащо назначението на експертиза, за която от Висшия правосъден съвет беше обещано позволение на Прокуратурата да извърши разход в размер на 500 000 $. 

Към 2018 година, а и към сегашния миг, у нас липсва подобаващ юридически режим на активността, обвързвана с услуги с криптоактиви. Тя не е контролирана и сдруженията от групата NEXO не подлежат на разрешителни, регистрационни или лицензионни режими. Виртуалната валута не е регламентирана в страната като законно платежно средство и дейностите с нея не попадат в класификацията съгласно Закона за платежните услуги и платежните системи.

От показанията на очевидци се открива, че виртуалните валути нямат регулация на територията на Република България. Според отчет от 9 януари 2019 г. на Европейския банков орган криптоактивите не са приети като парично средство, депозити или други възстановими средства в нито една страна от Европейски Съюз. 

След разбора на разпитаните по делото очевидци се открива още, че активността на  NEXO е осъществена чрез онлайн платформа, евентуално ръководена отвън страната.

Междувременно следствието е открило, че регулаторните органи от американските щати Калифорния, Кентъки, Мериленд, Оклахома, Южна Каролина, Вашингтон и Върмонт са почнали административни дейности против компанията NEXO, заради осъществяване на банкова активност и даване на финансови услуги без лиценз.

В същото време на 19 януари сред NEXO и Комисията за скъпи бумаги и тържища на Съединени американски щати, Асоциацията на админите на скъпи бумаги в Северна Америка, състояща се от всички 50 американски щата и три територии, Главния прокурор на Ню Йорк, Департамента по банково дело на Тексас, Отдела по банково дело и скъпи бумаги в Аляска и Отдела за контрол на потребителски услуги във Вашингтон е реализирано дефинитивно съглашение.
Според документа NEXO не е взела участие в машинация или подвеждащи търговски практики, не са налице данни клиенти на компанията да са били ощетени или подведени по отношение на финансовото положение на компанията. Със съглашението се приключват всички административни производства във връзка с компанията в осем американски щата.

На базата на всичко събрано по делото екипът от наблюдаващи прокурори стига до извода, че не са налице доказателства за осъществени закононарушения. Фактологията не обуславя съществуването на незаконно съдружие, което да сочи структурираност и продължителност.

Не са налице доказателства за незаконна предприемчивост в разнообразни форми на съучастничество за осъществяване на банкова активност по занимание без надлежно позволение. Също по този начин не са събрани доказателства за пране на пари. Спрямо обвинените не са събрани доказателства и за осъществени данъчни закононарушения или компютърни измами. 

Според прокуратурата предлаганите от NEXO артикули не съставляват финансови принадлежности. Предоставянето на услуги на клиенти във връзка с тези артикули не попада в обсега на капиталовите услуги. Предвид това, че криптоактивите към сегашния миг не са финансови принадлежности, търговията с тях също не е обект на регулацията.

Според Закона за ограниченията против изпирането на пари виртуалните валути са цифрово показване на стойност, която не се емитира или подсигурява от централна банка или от обществен орган. 

Поради изложеното наблюдаващите прокурори са стигнали до извода, че няма осъществено закононарушение и са прекратили наказателното произвеждане.

Разследването стартира след акция в средата на януари 2023 година в офисите на компанията в София. Тогава говорителят на основния прокурор Сийка Милева сподели, че криптобанка е работила на база " кухи компании ". Установени са над 3,5 млн. преводи, уточни тогава Светослав Василев от националното разследване. Беше оповестено, че над 300 души работят по тази акция, измежду които 35 следователи от националното разследване, ДАНС и жандармерията.

Разследват се изпиране на пари, данъчни и други закононарушения. През последните години през платформата са минали над 94 милиарда $, сподели Милева. Един от клиентите е човек, свързван с финансиране на тероризъм, добави тя. 

Ден след акцията тогавашният основен прокурор Иван Гешев сподели, че този случай е неповторим в международен мащаб и е образец за положително междуинституционално съдействие, а включително и с непознатите сътрудници. Надявам се България да е в международните вести с нашите триумфи, сподели още основният прокурор.

Над 20 очевидци са разпитани до момента по следствието против криптоплатформата NEXO, разпити се организират и сега. Някои от очевидците са изразили опасения за своята сигурност, те ще бъдат включени в програмата за отбрана на очевидци, каза тогава на пресконференция заместник-главният прокурор и шеф на Националната следствена работа Борислав Сарафов.

На 18 януари единодушно със 190 гласа беше основана краткотрайна парламентарна комисия по проблема NEXO по предложение на ГЕРБ-СДС. Тя трябваше да откри всички обстоятелства и условия по отношение на активността на NEXO и NEXO Capital и обвързваните с тях лица по отношение на осъществяване на евентуална противозаконна активност, в това число връзки с лица и структури, финансиращи тероризма и проведената престъпност, както и финансирането на политически партии и други юридически лица от тях в България.

Два дни по-късно, на първото съвещание на комисията стана ясно, че съгласно Българската национална банка и Министерство на финансите активността на NEXO не е предмет на регулация в България и в Европейския съюз. От министерството показаха, че по разпореждане на прокуратурата Национална агенция за приходите ревизира компанията, която е притежател на NEXO. Ако се открият нарушавания, инспекцията ще премине в проверка, увериха от МФ. 

На 6 април двама от издирваните кацнаха в Белград.  Четири дни по-късно от прокуратурата оповестиха, че компетентните сръбски управляващи не са изпълнили искането на българската прокуратура за краткотрайно задържане на двама български жители, свързани с следствието по делото NEXO, за които има информация. Това е станало, въпреки че са изпратени преводи на сръбски език на молбите за оповестяване за интернационално търсене и краткотрайно задържане на обвинените до Министерство на правораздаването на Република Сърбия, осведомиха от държавното обвиняване. 

В тази връзка Софийската градска прокуратура уведоми основния прокурор Иван Гешев за неспазване на интернационалните договорености по Европейската спогодба за екстрадицията, с цел да бъде съответно сезиран генералният секретар на Съвета на Европа. 

На 13 април главният прокурор Иван Гешев изпрати писма до Генералния секретариат на Съвета на Европа, Европейския комитет по проблемите на престъпността, ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и ръководителя на Европейския парламент Роберта Мецола за зародили компликации с приложението на Европейската спогодба за екстрадицията на български жители от Република Сърбия. Това оповестиха от прокуратурата тогава, осведоми " Нова ".

На 20 април Пленумът на Висшия правосъден съвет утвърди проект на писмо до министъра на финансите с предложение да бъдат обезпечени 500 хиляди щатски $ без Данък добавена стойност по бюджета на прокуратурата, при одобряването на бюджета на правосъдната власт за 2023 година, за назначение на експертизи по предоставено на Националната следствена работа досъдебно произвеждане, оповестиха от пресцентъра на Висш съдебен съвет. От прокуратурата потвърдиха, че става въпрос за експертизи по отношение на следствието по случая NEXO.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР