Прокуратурата прекрати делото за Възродителния процес след 31-годишно разследване, съобщи

...
Прокуратурата прекрати делото за Възродителния процес след 31-годишно разследване, съобщи
Коментари Харесай

Прекратиха делото за Възродителния процес, което продължи 31 години

Прокуратурата приключи делото за Възродителния развой след 31-годишно следствие, заяви lex.bg.

Това се случи, откакто през март умря и последният обвинен по него – някогашният министър-председател Георги Атанасов.

На 7 юни роднините на потърпевшите от насилствената асимилация български мюсюлмани са получили писмо от държавното обвиняване, че следствието е прекъснато на 31 май тази година.

Срещу прекратяването към този момент има постъпили тъжби в Софийския градски съд. Той се е произнесъл по две от тях, като е удостоверил постановлението на военния прокурор Едуард Владимиров. До момента има още 90 такива тъжби. Абсолютната отминалост по делото, което е формирано през 1991 година, от дълго време беше изтекла и през последните години съдът няколко пъти указва на държавното обвиняване да го реши.

Всъщност прокуратурата два пъти внася обвинителен акт – през 1994 година и 1998 година, само че и двата пъти делото е връщано за доразследване.

Първоначално обвинени по него за подбудителство на етническа дискриминация и ненавист са Тодор Живков, Димитър Стоянов, Пенчо Кубадински и Георги Атанасов.

След това обвиняванията са преквалифицирани за военни длъжностни закононарушения, като обвинени са останали Живков, Стоянов и Атанасов.

От май 1998 година делото към този момент е във Военно-окръжната прокуратура в София, която до 2003 година съумява да намери имената и адресите на 446 българи от турски генезис или техни наследници, които са били в „ Белене “, както и да разпита 312 от тях.

Останалите 134 потърпевши обаче, множеството от които са в Турция, по този начин и не са открити, макар опитите със правосъдни поръчки.

През 2003 година тогавашният зам.-главен прокурор Христо Манчев съобщи, че следствието в действителност е приключено, само че неизпълнимите инструкции на съда за разпит на всички потърпевши са спънка за внасянето на обвинителен акт.

През септември 2018 година Софийският градски съд задължи прокуратурата в едномесечен период да реши ориста на следствието. В резултат на това делото беше спряно. А в този момент към този момент е прекъснато заради гибелта и на последния обвинен.

Преди година прокуратурата беше наказана да заплати обезщетение поради неприключилото дело за Възродителния развой.

Софийски градски съд реши, че държавното обвиняване би трябвало да изплати 80 хиляди лева, защото със своите дейности и бездействия, които опонират на главните правилото на Конвенцията за отбрана правата на индивида за разглеждане и решение на делото в рационален период, е нанесло вреди. Според съда доводите на прокуратурата за това какъв брой комплицирано е делото са несъстоятелни, защото за 29 години то е трябвало да бъде финализирано.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР