Прокуратурата повдигна обвинения на шофьора, който блъсна и уби дете

...
Прокуратурата повдигна обвинения на шофьора, който блъсна и уби дете
Коментари Харесай

Обвинение за смърт при евентуален умисъл за шофьора, прегазил 15-годишно момче в София

Прокуратурата повдигна обвинявания на водача, който блъсна и умъртви дете на пешеходна пътека в центъра на София. 37-годишният мъж е карал след приложимост на алкохол. Той е арестуван за 72 часа. А на кръстовището на улиците „ Цар Иван Шишман “ и „ Ген. Гурко “, където стана злополуката, се събраха хора, с цел да почетат паметта на убитото момче.

Налице са задоволително доказателства, че водачът, прегазил 15-годишно момче на пешеходна пътека в центъра на София, е направил действието след съзнателно нарушение на Закона за придвижвания по пътищата. Това стана ясно от взаимен брифинг на държавното обвиняване и Столична дирекция на вътрешните работи. Сигналът за случая е получен малко след 21 часа.

Предвиденото в закона наказване за ликвидиране на пътя при възможен предумисъл е отнемане от независимост сред 10 и 20 години и доживотно лишаване на правото за ръководство на МПС . По думите на Иво Илиев – заместник-градски прокурор на Софийска градска прокуратура, казусът е подобен на злополуката с Милен Цветков и тази на Околовръстния път в София, при която почина един френски жител, а различен пострада тежко.

37-годишният мъж е карал по метод, по който съзнателно е позволил появяването на общественоопасни последствия, сподели още прокурор Илиев.
Той е разчитал извънредно на шанса и случайността. Не е подхванал безусловно никакви дейности, с цел да предотврати вероятно ПТП. Ето за какво прокурорът е решил, че действието му е осъществено при възможен предумисъл.
Иво Илиев, заместник-градски прокурор на Софийска градска прокуратура

Предполага се, че скоростта, с която се е движил, е била към 80 км/ч. Няма следи от спирачен път . Според експертизата мъжът е карал с 2 промила алкохол в кръвта . Направен му е и тест за приложимост на опиати, който е бил негативен.

„ Събрали сме много информация, от която може да се допусна, че действието е осъществено отговорно “, уточни старши комисар Любомир Николов – шеф на Столична дирекция на вътрешните работи.

Водачът не е направил опит да избяга . Досега е имал едно нарушение от 2005 година за шофиране след приложимост на алкохол, както и наложена санкция за превишена скорост през 2020 година в размер на 100 лева Имал е и няколко други наказания за неспазване на пътната маркировка, само че мъжът не се води като систематичен извършител на пътя.

Установени са доста очевидци , занапред следва да бъдат разпитани, сподели още старши комисар Любомир Николов.

Водачът е бил придружаван с жена и нейното дете . Тя не е се пробвала да го спре, защото не намирала държанието му за несъответстващо. Мъжът е карал лек автомобил „ Мерцедес “ Е класа, регистриран на друго лице. Изминал е към 400 метра от качването си на автомобила при хотел „ Славянска сказка “ до мястото на злополуката.
 Bdenie Peshehodna Puteka EB Граждани сложиха цветя върху пешеходната пътека, на която беше блъснато 15-годишното момче. Снимка: Euronews Bulgaria Бдение в памет на починалото момче
Десетки жители, близки и познати на 15-годишното момче, се събраха на мястото на злополуката, с цел да почетат паметта на починалия юноша. Те поставиха цветя върху пешеходната пътека, на която към момента си личат кървавите следи от злополучния случай. На бдението участваха и родителите на детето.

Междувременно в обществените мрежи се провежда за на следващия ден от 18 часа и митинг пред постройката на Министерство на вътрешните работи в София.
 Bdenie Peshehodna Puteka2 EB Граждани се събраха на мястото на злополуката, с цел да почетат паметта на убитото момче. Снимка: Euronews Bulgaria Съдът гледа във вторник мярката на обвинения
Обвиняемият е арестуван за период от 72 часа. Във вторник следва съдът ще прегледа мярката му за неотклонение, като прокуратурата ще изиска най-строгата допустима, а точно – „ задържане под стража “.

„ Предвид високата социална заплаха и решимостта на прокуратурата, в това число и на Министерство на вътрешните работи, да се бори против подобен жанр закононарушения, прокурорът е решил като съответна мярка на този стадий задържането на обвинения за период до 72 часа с оглед внасяне на следващо внасяне на искане пред съда за установяване на непрекъсната мярка „ задържане под стража “, сподели прокурор Илиев.

 
„ Промените дават резултат “
Междувременно министър-председателят Николай Денков разяснява, че законовите промени против пияните водачи дават резултат.

„ Ние сме излезли от времето, в което се приказва и би трябвало нещо да се направи. От една страна, Народното събрание одобри тези промени. Както към този момент стана дума, броят на пияните и дрогираните водачи стартира бързо да понижава, откакто бяха признати измененията. Виждате, че има още такива и по тази причина продължаваме с инспекциите. Това ще донесе резултат, въпросът е, че към момента не сме стигнали до там “, разяснява министър председателят и даде обещание, че скоро ще бъде показана статистика за броя на хванати пияни и дрогирани водачи след приемането на последните законодателни промени.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР