Прокуратурата няма да повдигне обвинения срещу Бойко Борисов, Владислав Горанов

...
Прокуратурата няма да повдигне обвинения срещу Бойко Борисов, Владислав Горанов
Коментари Харесай

Прокуратурата няма да повдига обвинения на Борисов и оспорва правото на МВР да води подобно разследване

Прокуратурата няма да повдигне обвинявания против Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова заради " липса на задоволително доказателства, че което и да е от трите лица са направили закононарушения ". 

Това разгласи представителят на СГП Десислава Петрова на брифинг в прокуратурата. 

Обвинението е получило информация за разпити на шестима очевидци, един от които е министър председателят Кирил Петков. 

" Неговият разпит е първото деяние по следствието, с което е формирано досъдебно произвеждане. Показанията му са за обществено оповестената му среща на 16 март с Лаура Кьовеши, с която са разговаряли по проблема за обществените изказвания на Васил Божков за изнудване ", сподели тя. 

Самият Васил Божков, съгласно нея, не е разпитван като очевидец по досъдебното произвеждане.

Тя не разяснява дали той ще бъде разпитан от самата прокуратура и в случай че да - за какво това не е направено до момента. 

Сред останалите очевидци са чиновник в комерсиално сдружение на Божков, шеф на негово сдружение, чиновник в Министерството на финансите, някогашен депутат от Комисията по бюджет и финанси, и някогашен съучастник на Божков. 

Впоследствие - някогашният народен представител от Българска социалистическа партия Георги Кадиев разгласи, че е засегнат от това, че " непознатата ми прокурор Петрова афишира на висок глас какви тъкмо показания съм дал през днешния ден ". 

" Процесуална загадка, различен път. Играят за Бойко. Това е ситуацията. И съм извънредно отчаян от решилите тази акция на Министерство на вътрешните работи. Не може да задържиш някогашен министър председател и някогашен министър, да не знаеш каква е идната стъпка, да ги пуснеш на независимост и да ги оставиш да се само-героизират по медиите ", написа той във Фейсбук. 

Свидетелите са давали друга информация, с която удостоверяват, че някогашният притежател на " Националната лотария " се е познавал с Бойко Борисов и Владислав Горанов, само че не са дали съответни доказателства той да е предавал пари. 

Служителят на МФ е свидетелствал за няколко срещи на Божков и Горанов, само че е оповестил, че предприемачът е " идвал единствено с пура в ръце, не е носил торби, пликове или различен багаж ". 

Бившият съучастник на Божков е свидетелствал, че хазартният необут се е срещал " неведнъж " с някогашния министър председател и финансов министър, само че не е споделял " в каква връзка ". Той е споделил, че Божков е носил " пликове с пари в себе си преди визитите, само че няма информация какво се е случвало с тези пари ", по думите на прокурорката. 

Министерство на вътрешните работи са изпратили " спомагателни материали " по делото в прокуратурата, само че едвам към 20:30 ч. В тях имало данни за " организацията на работата на НСО и снимков материал, извлечен от медийни изявления ". 

Според прокуратурата " покачване на обвиняване към този миг би било в нарушаване на закона ", само че този извод " може да бъде изменен в по-нататъшния ход на следствието ".

От прокуратурата разкритикуваха Министерство на вътрешните работи и за това, че са провели " опорочени следствени дейности ", тъй като не са известили следовател за началото на следствието, а то се води против някогашни длъжностни лица в Министерски съвет. 

Нямало е и " необходимост, която да разреши на проверяващ орган да образува досъдебно произвеждане ", съгласно прокуратурата, тъй като обществено известните обвинявания на Васил Божков против Борисов са известни от 2 години.

Не стана ясно за какво до момента самата прокуратура не е подхванала дейности по тях. 

Друг от участващите в брифинга прокурори разгласи още, че Министерство на вътрешните работи не са дали доказателства, че при хипотетичното изнудване е упражнена опасност, което е част от състава на закононарушението. 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР