Прокуратурата на окръг Фултън критикува разследването на Джим Джордан за наказателното преследване на Тръмп и неговите съюзници

...
Окръжният прокурор на окръг Фултън Фани Уилис даде остър отговор
Коментари Харесай

Окръжният прокурор на окръг Фултън Фани Уилис даде остър отговор на исканията на председателя на съдебната камара Джим Джордан за информация относно нейното разследване на опитите за отмяна на резултатите от изборите през 2020 г. в Джорджия, критикувайки републиканеца за опит да се „намеси в активно наказателно дело“, според ново писмо, издадено в четвъртък.

Уилис, демократ, осъди разследването на Джордан по нейния случай срещу бившия президент Доналд Тръмп и неговите съюзници. Тя каза, че „очевидната цел на разследването в Йордания е да възпрепятства наказателното производство в Джорджия и да прокарва възмутителни партизански изопачавания“.

Тя твърди, че „в Конституцията няма оправдание Конгресът да се намесва в държавен наказателен въпрос, както се опитвате да направите“.

Отхвърляйки исканията на Джордан за широк набор от документи, отнасящи се до нейното разследване, Уилис твърди, че Конгресът няма юрисдикцията да търси информация относно текущото й криминално разследване.

„Вашето писмо търси разкриването на непублична и привилегирована информация относно разследването и наказателното преследване на моя офис по конкретен случай“, пише Уилис. „Вашата длъжностна характеристика като законодател не включва прилагане на наказателното право, нито включва надзор на конкретен наказателен процес, защото смятате, че това ще насърчи вашите партийни политически цели.“

Уилис доброволно предостави информация за федералните средства, които нейната служба получава. Тя каза, че офисът й е получил повече от 14 милиона долара федерални безвъзмездни средства за различни програми, включително справяне с насилствените престъпления, младежите в риск и домашното насилие.

Предоставяйки обясненията за всяка безвъзмездна помощ, Уилис изглежда се опитва да изпревари общия рефрен на Джордан и други републиканци от Камарата, които казват, че правителството е въоръжено срещу консерваторите и са заплашили да намалят финансирането на федералните правоприлагащи органи.

„Ако вие и вашите колеги изпълните заплахите си да откажете на тази служба федерални средства, моля, имайте предвид, че ще решите да позволите на серийните изнасилвачи да не бъдат преследвани, престъпленията от омраза да не бъдат разглеждани и да отмените програми за деца в риск,“ Уилис написа. „Такива отмъстителни, ненужни законодателни действия биха нанесли сериозна вреда на гражданите, на които служим, включително факта, че ще ги направят по-малко безопасни.“

CNN се свърза с офиса на Джордан за коментар. В писмо до Уилис миналия месец Джордан, републиканец от Охайо, изложи защо смята, че неговият панел има юрисдикция над разследването на щатско ниво и обвини Уилис, че е политически мотивирана, отбелязвайки, че тя е създала нов уебсайт за набиране на средства за кампания дни преди обвинението слезе и се оплака, че е изисквала снимки на обвинения – включително Тръмп – което не е било практика в предишните му три обвинения.

„Вие не повдигнахте обвинения до две години и половина по-късно, в момент, когато кампанията за републиканската президентска номинация е в разгара си“, пише Джордан.

Уилис прикачи и копия от поредица от расистки и насилствени заплахи, насочени срещу нея и нейното семейство. Тя дори включи копие от клетвена декларация за заповед за арест на лице, което многократно я тормозеше.

Въпросите на републиканците за това дали Уилис е използвала федерално финансиране в своето разследване на щатско ниво отразяват същата линия на разследване, която републиканците използваха, за да разследват окръжния прокурор на Манхатън Алвин Браг, който обвини Тръмп в Ню Йорк по-рано тази година за фалшифициране на бизнес записи, за да прикрие предполагаема схема за тайни пари.

Джейсън Морис от CNN допринесе за този доклад.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР