Прокуратурата и полицията за задържали заподозрян за изхвърлянето на 14

...
Прокуратурата и полицията за задържали заподозрян за изхвърлянето на 14
Коментари Харесай

Откриха 14 тона токсични отпадъци край София

Прокуратурата и полицията за задържали обвинен за изхвърлянето на 14 тона токсични боклуци в региона на Гара Яна край София. На място са открити бои, оцветители, лакове, хронен триоксит, които при изпарение във въздуха могат да основат отровен облак.

В момента регионът е отцепен от Дирекцията за спешна помощ и предварителна защита към Столична община. Няма замърсяване на въздуха, ще бъдат взети и проби от почвата, оповестиха оттова.

„ В петък вечерта в 22 часа получихме сигнал за миризма в региона на промишлената зона на село Яна. Веднага предприехме дейности. Уведомихме Регионална инспекция за опазване на околната среда. Създаден е щаб. Създадохме периметърът към 1 км, с цел да бъде безвредно за хората. Измерванията демонстрираха по-високи концентрации на въздуха с рискови субстанции. Бяха изсипани варели с незнайно вещество, което е рисково, елементарно запалимо и токсично. Оторизирана компания ни оказва помощ с преместването на тези варели от реката ”, сподели шефът на Дирекцията за спешна помощ и предварителна защита към Столична община Красимир Димитров пред Нова телевизия.

Разследващите към момента прецизират по какъв начин е станало изхвърлянето на рисковите боклуци, сподели Димитров. По думите му прокуратурата проверява компания с позволение да депонира боклуци. „ Това е безнаказаност по три закона “, уточни той.

Количеството на изхвърлените боклуци е голямо, провокира мощна задушлива миризма в региона и е рисково за живота и здравето на живеещите в региона.

Според Красимир Димитров изхвълянето на токсичните боклуци е продължавало с дни, тъй като компанията, която се е заела да ги събере и почисти й е лишило повече от осем часа да извози варелите, в които към момента не се знае какво е наличието им. /clubz.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР