Прокуратурата е водила и прекратила наказателно производство по част от

...
Прокуратурата е водила и прекратила наказателно производство по част от
Коментари Харесай

Прокуратурата е прекратила производството по случая Осемте джуджета

Прокуратурата е водила и прекратила наказателно произвеждане по част от събитията по случая " Осемте джуджета ", изложени в следствието на Антикорупционния фонд (АКФ), оповестено преди близо три години. Това излиза наяве от определение на Софийски градски съд от 23 февруари т.г., оповестиха от организацията. 
Още по темата
От припомнят, че следствието им е разкрило съответни данни за това по какъв начин в България се реализира непозволено въздействие за споразумяване на юридически спорове и се вършат опити за завладяване на бизнес посредством присъединяване на правоохранителните органи. Историята споделя за намесата на група към някогашния началник на Столичното разследване Петьо Петров, прочут като " Еврото ", в разногласието на притежателите на производителите на асансьори " Изамет " татко и наследник Илия и Явор Златанови. След като в началото предлага услугите си на Илия Златанов за споразумяване на спора посредством потребление на въздействието на Петров в правоохранителните органи, след това групата към него подхваща дейности по завземане на бизнеса на спорещите страни. 

Прокуратурата не е обявявала проверяващи дейности по събитията, изложени във видео-поредицата. От определението на Софийски градски съд обаче излиза наяве, че публично следствие е било стартирано.

С разпореждане на Софийска районна прокуратура от 25 февруари предходната година е формирано досъдебно произвеждане за изнудване посредством опасност с ликвидиране по отношение на Илия Златанов, осъществено на 8 април 2020 в София. Това съответствува с описа на Златанов пред АКФ за съответна негова среща през април същата година с тогавашната брачна половинка на Петров - Любена Петрова, една от предложените му от Петров адвокатки - Десислава Коцева, и притежателя на " Делта гард " Димитър Спасов. За тази среща Златанов твърди, че му било казано, че всичко, което е негово, е към този момент тяхно и би трябвало да бъде признателен, че е жив, като репликите били съпроводени с проявление на револвер. Изискали от него да отидат при нотариус, където още веднъж да подпишат всички документи за прекачване на собствеността на Златанов върху частта от групата сдружения " Изамет ". Почувствал се застрашен за живота си, Илия Златанов напуснал страната на 12 април 2020 година

Осем месеца след началото на следствието, на 24 октомври 2022 година, Софийска районна прокуратура е прекратила досъдебното произвеждане с претекст " липса на задоволително доказателства за осъществено закононарушение ". 

Това разпореждане е анулирано от арбитър от Софийски областен съд, защото съдът не се съгласява с извода на прокурора, че въпреки и да е осъществено всичко належащо за определяне на съответстващите по случая обстоятелства, няма задоволително доказателства за закононарушение. След митинг на прокурора при СРП против това решение на първоинстанционния съд, градският съд удостоверява анулацията на постановлението за преустановяване и връща делото на прокурора за продължение на следствието. 

От изложеното в правосъдния акт на Софийски градски съд излиза наяве, че следствието на районната прокуратура е било фокусирано единствено върху описаната среща от април, само че заради спорните показания на другите участници в нея, прокурорът счел за невероятно да откри по безапелационен метод случилото се в реалност.

Според съдиите от СРС и Софийски градски съд обаче е било допустимо събиране на контролни доказателства за инспекция на другите версии. 

" Единствената обществено налична информация по проблема до момента демонстрира недвусмислено, че у институциите изцяло липсва воля за разплитане на случая " Осемте джуджета ", разяснява шефът на фондация " Антикорупционен фонд " Бойко Станкушев.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР