Прокуратурата е открила нередности в 80 общински наредби, касаещи горски

...
Прокуратурата е открила нередности в 80 общински наредби, касаещи горски
Коментари Харесай

Прокуратурата е открила нередности в 80 общински наредби, касаещи горски територии

Прокуратурата е разкрила нередности в 80 общински наредби, касаещи горски територии. Данните са след инспекция в настоящите актове на общини, прецизират от държавното обвиняване.

Разкрити са случаи, в които се овластяват кметове на общини да лимитират или да не разрешават достъпа до избрана горска територия. Според Закона за горите това е пълномощие на шефа на районната дирекция по горите.

Нарушения са установени и когато се постанова смяна на предназначението на поземлени парцели в горски територии.

Така посредством "подбиране " от общинския съвет на органа, пред който кметът или вложителят прави искане за авансово координиране се потъпква законодателното позволение, установяват от прокуратурата. От ВАП са открити правила, съгласно които ползванията от горските територии на общината са възмездни постоянно. Според Закона за горите възмездни без изключения са добивът на дървесина и/или разпореждането с нея.

Намерени са и разпореждания, съгласно които придвижването в горските територии и по горските пътища на товарни транспортни средства и пътни транспортни средства с животинска двигателна сила, когато не е обвързвано с осъществяване на горскостопански, селскостопански или ловностопански действия, е възможно единствено с позволение на кмета на общината.

По силата на Закона за горите за сходно деяние се изисква позволение, само че от различен орган - шеф на районна дирекция по горите или от оправомощено от него длъжностно лице. Налице са текстове в общински наредби, изискващи внасяне на депозит за издаване на позволение за придвижване по горски пътища.

В подзаконовите актове е планувано и че строителство в горските територии, благосъстоятелност на общината, без смяна на предназначението, се позволява при създаване на стълбове за въздушни електропроводи; нефтопроводи, топлопроводи, газопроводи, нефтопродуктопроводи, надземни и подземни проводи за хидротехнически уреди за произвеждане на електрическа енергия; надземни и подземни проводи за хидротехнически уреди, водопроводи и канализации с диаметър над 1500 мм.

От своя страна, изключенията на Закона за горите не се разгръщат по отношение на изброените обекти и, затова, в локалните наредби е позволено нещо, което не е разрешено от закона.

Нарушения от типа на посочените са открити в 80 подзаконови актове, измежду които настоящите наредби в Перник, Пазарджик, Ловеч, Плевен, Кюстендил, Габрово, Поморие, Севлиево, Банско, Разлог, Асеновград, Карлово, Самоков, Своге, Етрополе, Чепеларе, Трявна, Дряново, Угърчин, Чипровци, Априлци, Гърмен, Тетевен, Мездра, Елена, Девин, Борино, Панагюрище и др.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР