Прокуратурата е отказала да образува разследване по сигнал на Асен

...
Прокуратурата е отказала да образува разследване по сигнал на Асен
Коментари Харесай

Прокуратурата не видя нищо лошо в пътните ремонти, които надвишат с пъти договорената цена

Прокуратурата е отказала да образува следствие по сигнал на Асен Василев и Виолета Комитова от 2021 година за смущаващи нарушавания по публични поръчки за пътна поддръжка.

Двамата тогавашни служебни министри откриха няколко контракта на АПИ, по които са договаряни съответни суми за поправки, само че те са надвишавани в пъти за периода на поръчката.

Един от тези кавги засягаше поддръжката на пътищата в Югозападния район, където за доставка и монтаж на мантинели е подписан контракт с " Пътна сигурност - Югозапад " за 6,7 млн. лева без Данък добавена стойност, по който обаче са докладвани изпълнени действия за над 59 милиона лв..

По Закона за публичните поръчки е позволено да се вършат изключителни разноски за не повече от 50% от началната стойност. Ако тази сума се надвиши, то Агенцията за публични поръчки е длъжна да извърши надзор.

Според прокуратурата обаче това не е причина за наказателно произвеждане. В. " Сега " и Bird.bg, които разполагат с постановленията за отвод на СГП, разказват по какъв начин обвинителят е анулирал инспекцията на база на изказване, че надплащането е станало след решения на групови органи като Министерски съвет (по време на кабинета на Борисов).

Прокуратурата удостоверява, че по 9 контракта на АПИ има нелегално надвишаване на допустимия лимит на разноските за общо 277,5 млн. лева, само че твърди, че парите за тях били обезпечени от запаса на бюджета. " Сега " показва, че това изказване в действителност не е правилно - съвсем цялата сума е обезпечена от държавното управление за сметка на редуциране на други планувани разноски, а не парите за непредвидени и неотложни разноски.

Деян Захариев признава, че може да има осъществено административно нарушаване и разпорежда преписката да се трансферира на АДФИ. Апелативната и касационната прокуратура са удостоверили отхвърли за формиране на наказателно произвеждане по сигнала.
·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР