Прокуратурата е отказала да образува досъдебно производство срещу депутата от

...
Прокуратурата е отказала да образува досъдебно производство срещу депутата от
Коментари Харесай

Прокуратурата отказа на Симеонов да съди Йончева

Прокуратурата е отказала да образува досъдебно произвеждане против депутата от Българска социалистическа партия Елена Йончева за това, че е издала държавна загадка. 

Сигналът беше подаден от вицепремиера Валери Симеонов във връзка изявление на Йончева, която популяризира данни за положението на оградата на границата. Според Симеонов това било класифицирана информация, за което подаде сигнал в прокуратурата. Според нея част от оградата в региона на област Хасково е едноредова.

Според Валери Симеонов това е непозволено и неточно разпространена информация, което слага под риск националната сигурност на страната като дава предпоставки за усилване на имигрантския поток през Хасково. 

От пресцентъра на Софийската градска прокуратура оповестиха в сряда, че информацията, публикувана от Елена Йончева, е обществено налична и " почива на отговора на служебния министър на вътрешните работи Пламен Узунов при извършеното на 03.05.2017г. съвещание на Народното събрание ".

Според държавното обвиняване информацията за оградата и прилежаща инфраструктура по българо-турската граница не съставлява класифицирана информация . Не е класифицирана и информацията по отношение на проектирането (извършено от обществена фирма), заготовката на материалите (също от обществени фирми) и последващото създаване на аналогично оборудване от Българската войска през 2014 година в региона от гранична пирамида (ГП) 206 до ГП 268 по същата граница, излиза наяве още от известието.

В него се показва, че изнесената от аления народен представител информация не е държавна загадка, заради което не може да се твърди, че Йончева е направила закононарушение по оповестяване на държавна загадка и обявяване на информация във щета на страната. 

По време на инспекцията прокуратурата е упълномощила на ДАНС да ревизира дали са нарушени разпореждания на българското законодателство и дали е разпространена информация, която е поверена или налична по работа и от която могат да последват обилни вреди за страната, включително и риск за националната сигурност на страната.

Снети са писмени пояснения от голям брой лица, изискана е информация от Групово дело " Гранична полиция ", Министерския съвет, Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) и др.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР