Прокуратурата е осъдена да плати 20 000 лева обезщетение на

...
Прокуратурата е осъдена да плати 20 000 лева обезщетение на
Коментари Харесай

Зам.-външен министър осъди прокуратурата за 20 000 лева

Прокуратурата е наказана да заплати 20 000 лв. обезщетение на някогашния зам.-министър на външните работи Христо Ангеличин за моралните вреди от делото за занемареност във връзка със самолетните билети на министерството. Това излиза наяве от решението на Софийския апелативен съд, с което втората инстанция понижи с 5000 лв. сумата, която държавното обвиняване би трябвало да заплати на Ангеличин, оповестява. Миналата година градският съд осъди прокуратурата да му заплати 25 000 лв., а искът на Ангеличин е за 100 000 лв.. Сега и той, и прокуратурата могат да нападат решението на апелативните магистрати пред висшия съд.

Ангеличин заведе делото по Закона за отговорността на страната, откакто Върховният касационен съд (ВКС) го оправда дефинитивно по делото, по което беше обвиняем дружно с някогашния външен министър и досегашен народен представител от ГЕРБ Даниел Митов.

Обвиненията към тях бяха за това, че Министерство на външните работи не е оповестило социална поръчка, а е сключило съглашение с Министерството на земеделието и храните (МЗХ), с цел да употребява услугите на туроператорска компания, с която постоянен контракт имало единствено Министерство на земеделието и храните. Ставаше дума за компания, която осигурявала самолетни билети, ваучери за хотелски настанявания и застраховки при служебни пътувания. Прокуратурата твърдеше, че външното министерство е изплатило на компанията близо 500 000 лв., без да получи дължимите отстъпки от цената на билетите. След това компанията върна парите, само че тезата на обвиняването беше, че закононарушение има, тъй като казусът е като кражба на портмоне, след която причинителят е хванат и е върнал парите.

Ангеличин беше упрекнат в занемареност, тъй като не е извършил задължението си да управлява работата на шефовете на дирекциите " Бюджет и финанси " и " Управление на собствеността и материално-техническо обезпечаване ". Делото продължи близо 3 години, а на първа инстанция спецсъдът осъди Ангеличин на 4 години затвор и 4000 санкция. Макар да беше оневинен от идващите две инстанции, неоправдателната ефикасна присъда също е измежду причините за по-високо обезщетение за вреди, което обаче дължи прокуратурата.

В показанията си пред градския съд, дамата, с която Ангеличин живее, и негов другар са свидетелствали, че той е изпаднал в потрес и бил извънредно обезпокоен от воденото против него дело, изключително откакто бил и наказан дейно на първа инстанция. Част от околните му се отдръпнали от него, останал незает, като в последните 20 години се занимавал напълно с социална активност – преди да стане зам.-министър, бил зам.-кмет, а преди този момент два мандата общински консултант, бил и измежду учредителите на ДСБ.

" На наказателното произвеждане е дадена и извънредно огромна публичност, водеща до накърняване на положителното име на ищеца пред неустановен кръг от хора, при съществуване на данни, че точно представител на прокуратурата е популяризирал информацията за обвиняването, след това прието за нелегално ", стимулира се апелативният съд.

Магистратите обаче не са съгласни, че обвиняването е поставило завършек на политическата кариера на Ангеличин и му е попречило да взе участие в парламентарните избори предходната година. В решението на два пъти е маркирано, че Ангеличин е бил обвиняем с Даниел Митов, който след края на процеса стана народен представител от ГЕРБ и даже беше претендент на партията за министър председател.

Според съда по-високо от нормалното обезщетение е дължимо и тъй като към хората на високи позиции упованията за честност също са повишени, а обвиняването е било точно по отношение на работата на Анеличин. Все отново апелативните съдии понижават размера на компенсацията с претекста, че няма данни за влошено здраве на някогашния зам.-министър, делото е траяло в рационален период и той не е бил с мярка за неотклонение.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР