Прокуратурата е констатирала множество нарушения в домове за възрастни във

...
Прокуратурата е констатирала множество нарушения в домове за възрастни във
Коментари Харесай

Нечувана агресия! Открити са множество нарушения в домове за възрастни във Варна

Прокуратурата е установила голям брой нарушавания в домове за възрастни във Варна, оповестиха от обвиняването, заяви DarikNews. Повод за инспекциите бе смъртен случай в дом за остарели хора през предходната година. В резултат от установените нарушавания са препоръчани законодателни промени в региона на обществените услуги.

Хронология на събитията

В края на 2021-а в общественото пространство се появи информация за подозрение за принуждение в дом за възрастни хора във Варна с съдбовен край.

По това време 77-годишен мъж е бил там, след лекуване в болница. След настаняването му обаче фамилията остава без никаква връзка с него, а по думите им личният състав в дома е отказал информация и подпомагане, след което околните търсят помощта на полицията.

Мъжът е бил изведен от вкъщи. Откаран е в болница, където по-късно е умрял.

Тогава Апелативната прокуратура във Варна разпореди инспекция на изказванията за нарушавания в домове за възрастни хора във Варна. Целите на инспекцията бяха да се откри спазен ли е законът по отношение на лицензирането и активността на обществените домове за възрастни хора, има ли данни за упражнявано принуждение и нечовешко отношение към хора, настанени в тези домове, и спазени ли са нормативните условия за качеството на предоставените обществени услуги.

Проверките са взаимни на Районна прокуратура-Варна и Агенцията за качеството на обществените услуги.

През 2021 година Районна и Окръжна прокуратура – Варна са правили няколко инспекции в домове за възрастни хора, като съответен мотив за тях са зародилият през юли 2021 година пожар в частен дом за възрастни, изявления в медиите по отношение на случаи на упражнявано принуждение и нечовешко отношение по отношение на потребителите на обществените услуги, както и голям брой умряли хора в тези домове. Припомняме, че огромен пожар в дома за възрастни „Свети Никола“ край Варна взе живота на 89-годишен мъж, а осем души са обгазени.

Разследването на прокуратурата е за това, че в интервала от април до ноември 2021 година в морския град, при изискванията на продължавана незаконна активност, умишлено не била оказвана помощ на хора, настанени в съответен дом за остарели хора. Служителите е трябвало да се грижат за тях, защото се намират в заплаха за живота си и нямат опция да се пазят заради изнемощялост, болест или въобще заради своята беззащитност.

Под управлението на Окръжна прокуратура-Варна текат дейности по следствие на двата пожара в домове за възрастни хора със починали. Изясняват се аргументите и събитията за възникването на тежките произшествия и на аргументите, довели до гибелта на възрастните хора. Анализират се и се обобщават резултатите от назначените пожаро-техническа, електро-техническа и съдебно-медицинска експертизи.

Установени нарушавания

При осъществените от Агенцията за качеството на обществените услуги 25 инспекции, предоставени от прокуратурата, от които 22 на частни снабдители и останалите – на държавни, са били установени голям брой нарушавания. Някои от тях са свързани с обстоятелството, че част от потребителите не дават отговор на профила на обществената услуга – настанени са хора с психологични разстройства, с физически увреждания, с умствена назадничавост и с деменция, чието обслужване изисква профилирани грижи.

Други открити нарушавания са свързани с това, че договорите за прилагане на обществената услуга в огромната си част са подписани с трети лица, а не с ползвателите на услугата. На места липсват експерти с нужната подготовка за развиване на физическото, психическото и здравословно положение на потребителите в сходство с самостоятелните им потребности и обслужващият потребителите личен състав е извънредно непълен по отношение на броя на настанените в услугата консуматори. В огромна степен е установен също занижен надзор от страна на управителите/ръководителите на обществената услуга във връзка с осъществяването на дейностите и воденето на документите – прилагани са официални и идентични за другите лица оценка на потребностите, самостоятелен проект и самостоятелен проект за здравни грижи, които не са направени от мултидисциплинарни екипи.

Във връзка с изявленията в медиите по отношение на случаи на упражнявано принуждение и нечовешко отношение по отношение на потребителите на обществените услуги, както и голям брой умряли лица в тези домове, е било открито, че при постъпването си в тези заведения множеството възрастни хора се намирали в тежко повредено положение, не можели да се обслужват сами, били лежащо заболели с тежка деменция и други болести.

С цел изясняване на фактическата конюнктура в целокупност от приобщения лист на умрелите в съответен дом за възрастни хора лица, са извършени беседи с близки на умрелите. Част от тях са отказали да беседват по мъчителната тематика. Друга част показали изрично, че приживе техните родственици не са споделяли за упражнявано принуждение по отношение на тях, както и че не са се оплаквали от изискванията в дома за остарели хора. На място в същия дом е разговаряно с лица, настанени в дома. Те са показали, че нямат искания по отношение на полаганите грижи и изрично декларират, че по отношение на тях не е упражнявано принуждение.

Последствия за нарушителите

За всички установени нарушавания са дадени наложителни наставления към доставчиците със периоди за тяхното осъществяване. Съставени са голям брой актове за определяне на административни нарушавания, наложени са санкции в размер от 2000 до 4500 лева на нарушителите. Отнет е лицензът на една компания, предоставяща обществени услуги.

Обобщавайки резултатите от инспекциите, прокуратурата е изготвила предложение до министъра на труда и обществената политика за усъвършенстване на правната уредба в региона на обществените услуги. В отговора той е изразил единодушие с изложената позиция и подготвеност за работа в посока възстановяване на законовата рамка и всъщност даването на по-добри обществени услуги.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР