Прокуратурата даде брифинг за ареста на Нено Димов. Бившият вече

...
Прокуратурата даде брифинг за ареста на Нено Димов. Бившият вече
Коментари Харесай

Прокуратурата: Нено Димов е обвинен в безстопанственост, задържат го за 72 часа

Прокуратурата даде брифинг за ареста на Нено Димов. Бившият към този момент министър на околната среда и водите нощува в 3-то районно управление (на МВР) откакто през вчерашния ден беше арестуван за 24 часа. Той е бил самичък в килия.

" Действията по следствието касаят досъдебно произвеждане е обвързвано с занемареност. Язовир Студена е държавна благосъстоятелност и като подобен се стопанисва от Министерство на околната среда и водите. Нивото на водата в Студена се рапортува от ВИК Перник, които рапортуват на министъра на околната среда и Водите. ВИК сдружение е алармирало за намаляването на размера на язовир Студена ", сподели представителят на спецпрокуратурата Сийка Милева.

" Установено е че министърът в прорез със закона за водите е разрешавал водоползване за промишлени потребности на избрани сдружения, макар, че е бил неведнъж предупреждаван ", добави тя.

" Министърът не е положил задоволително грижи за стопанисването на бент. Студена, по този метод е довело до обилни вреди - изразходването на милиони литри вода, ощетявайки жителите на Перник ", добави Милева.

" В хода на следствието, с изключение на Студена - предмет на инспекция е обвързван с ремонта на стената, изясняване всички условия с ръководството на водния запас на Министерство на околната среда и водите, 51% от ВИК сдружението е на Министерство на околната среда и водите ", сподели наблюдаващият прокурор Ангел Кънев.

" От събраните 48 тома доказателства считаме, че има незаконно действие, считаме, че министърът на околната среда и водите е осъществил съзнателно това закононарушение. Събираме доказателства на всички направления. Извършени са претърсвания във ВИК, Министерство на околната среда и водите, някогашният регионален на Перник. От Министерство на околната среда и водите, кабинета и дома на министъра са конфискувани документи от сдружение " Юлен ", добави той.

" Към момента притеглен е Нено Димов е притеглен като обвинен в умишлена занемареност. Въпреки намаляващия приток на язовира, е продължава да подава вода към Стомана Индъстри ", сподели наблюдаващият прокурор.

" Причинената вреда е над 11 млн. лева, към момента сурови числа. Ако министърът бе извършил отговорностите си и не бе отпускал този размер вода за промишлени потребности, язовир Студена щеше да има над 7 млн. литра вода - задоволителни да няма бедствено състояние, няма доказателство за нелегално усвоен воден запас ", добави той.

" Нено Димов арестуван за 72 часа. Налице е заплаха да извърши ново закононарушение и да повлияе ", сподели Ангел Кънев.

Очаквайте детайлности.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР