Прокуратурата бе осъдена от бизнесмена Иво Прокопиев за му изплати

...
Прокуратурата бе осъдена от бизнесмена Иво Прокопиев за му изплати
Коментари Харесай

Иво Прокопиев осъди прокуратурата за 40 000 лева обезщетение

Прокуратурата бе наказана от предприемача Иво Прокопиев за му изплати 40 000 лв. обезщетение поради повдигнатото против него нелегално обвиняване за пране на пари. Отделно, държавното обвиняване ще би трябвало да заплати още близо 5000 лв. разноски по делото, съобщава „ Медиапуул “. Решението на Софийския градски съд е от 16 декември т.г. и може да се апелира на втора инстанция.

Самото дело ще се запомни с това, че бе предизвикано от изцяло законната продажба на компанията за рандеман и преправка на индустриални минерали „ Каолин “ на немската компания „ Кварцверке “ (Quarzwerke) през 2013 година, и че бе водено от мощно компрометираната спецпрокуратура, която бе закрита през лятото на 2022 година.

Прокопиев беше разследван по сигнал на Николай Бареков от 2012 година Тогава Бареков е шеф на „ Новини и настоящи излъчвания “ в ТВ7, която беше издържана с парите на КТБ и мажоритарния ѝ притежател Цветан Василев, към оня миг в партньорски връзки с депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски. Тезата на прокуратурата беше, че Прокопиев и двама негови сътрудници са знаели, че имуществото, което продават, било добито посредством закононарушение.

През 2019 година прокурори нахлуха в офисите на Прокопиев на бул. „ Цар Освободител “, с цел да събират доказателства. Тогавашният началник на спецпрокуратурата Димитър Франтишек твърдеше, че с повдигнатите обвинявания „ не се визира “ издателската активност на Прокопиев. Тази теза бе повтаряна неведнъж и от тогавашния основен прокурор Сотир Цацаров.

Първият разпит на Прокопиев е шест години след сигнала на Бареков, потвърдил се във времето като „ щатен “ адресант на тъжби против неуместни за статуквото хора.

Съдът признава, че предприемачът е потърпевш от повдигнатото обвиняване, тъй като когато то е за „ пране на пари “, името на индивида е опетнено, а в случай че става въпрос за огромен бизнесмен, това е и проблем в бъдещата връзка с евентуални сътрудници и клиенти. По делото е несъмнено, че обвиняването за пране на пари е нелегално.

Припомняме, че Иво Прокопиев беше оневинен на две инстанции поради липса на закононарушение и по друго дело – за продажбата на държавните дялове в едно от ЕРП-тата. Въпреки че той бе изцяло оневинен по всички наказателни каузи, водени против него, имуществото му за близо 200 милиона лв. продължава да бъде запорирано.

В Бургаския областен съд се води редом дело на КПКОНПИ за конфискация на имущество от близо 198.5 милиона лв., което е генерирано от законната продажба на „ Каолин “ на немската компания „ Кварцверке “. До този миг единствено антикорупционната комисия счита договорката за противозаконна, без да е ясно на какво правно съображение. Второто дело на КПКОНПИ за конфискация на имущество на семейство Прокопиеви бе спряно в Софийския градски съд.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР