Прокремълската екосистема за манипулиране на информацията отново работи на пълни

...
Прокремълската екосистема за манипулиране на информацията отново работи на пълни
Коментари Харесай

Мръсна руска дезинформация: Полша иска част от Украйна, органи на украински деца се продават в Европа

Прокремълската екосистема за манипулиране на информацията още веднъж работи на цялостни обороти, залагайки на някои изтъркани разкази, само че също по този начин и въвеждайки няколко нови нюанса. През последните седмици в листата с целите ясно се открои Полша, оповестява EUvsDisinfo.

Първо, голям брой прокремълски издания обявиха, че Полша (един от най-верните поддръжници на Украйна и главен пропагандатор за налагане на строги наказания против Русия) е формирала интернационален корпус за окупация на Западна Украйна. Този дезинформационен разказ за хипотетичните полски имперски упоритости е повтаряща се тематика в реториката на Кремъл, която има за цел да оправдае нападателната война на Русия против Украйна. Проруските пропагандисти са употребявали този роман в няколко разнообразни и от време на време спорни форми, в това число посредством изказвания, че Полша желае или да сътвори марионетна проксидържава в Западна Украйна, или да анексира тези територии, или че в действителност президентът Зеленски желае да отстъпи тази земя.

На различен фронт полската версия на Sputnik се опита да показа полските управляващи като фашисти. Това се случи, откакто на 29 април полската полиция влезе в някогашната постройка на приблизително учебно заведение, ръководена от съветското посолство във Варшава. Факт е, че съветските дипломати нямат законни права да употребяват тази постройка, както е постановено от полски съд. В една от стаите в това учебно заведение имаше бюст на Йосиф Сталин, което опонира на закона, забраняващ тоталитарната агитация в Полша.

За похлупак полският Sputnik стартира тезата, че няма смисъл да се поддържат дипломатически връзки с Полша. Бяха изречени и думите, че „ тази страна не би трябвало да съществува за Русия, до момента в който на власт са единствено русофоби “ и че „ полските наемници “ в Украйна би трябвало да бъдат „ безмилостно унищожени като смрадливи плъхове “. За да сложим това в вероятност: това не бяха думи на редактор на полскоезичната версия на Sputnik, те пристигнаха от някогашния президент Дмитрий Медведев, който в този момент е заместник-председател на Съвета за национална сигурност на Русия.

Дезинформационна офанзива от Кремъл имаше и против Германия. В Телеграм беше оповестено известие в прокремълски канал, че на покрива на Райхстага се вее руско знаме. Качени бяха и два видеоклипа, както и две фотоси. Каналът цитира неназована „ немска обществена медия “, само че нито една локална медия не бе разгласила сходно наличие. Само в границите на час същите фотоси и клипове бяха препубликувани в близо 30 канала в Телеграм, генерирайки над 700 000 гледания. По-късно бяха препечатани и в следени от Кремъл издания, в това число RT, „ Московский комсомолец ” и News Front.

Пресслужбата на Бундестага уточни, че става дума за фалшификат. Освен това времето и растителността в фотосите и видеоклиповете не подхождат на метеорологичните условия в Берлин на датата (8 май, ден преди празнувания в Русия Ден на успеха над нацизма), на която се появява подправената вест. В един от видеоклиповете знамето има ясни признаци, че е компютърно генерирано изображение.

През миналите дни имаше и други случаи на прокремълска дезинформация. Руски източници пробваха да заблудят обществеността, че въоръжените сили на Литва възнамеряват да вкарат в армията 12 годишни лица, както и че органите на изчезнали украински деца се търгуват на черния пазар в Европа. Последното известие бе оповестено от добре известната със своята дезинформационна тактика телевизия Цариград. Тази неистина цели да дискредитира Украйна, до момента в който самата Русия отвлича хиляди деца от Украйна, след което ги подлага на промиване на мозъците в опит да заличи тяхната еднаквост, пишатФакти.бг.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР