"Проклятието на Оскарите" е термин, който е въведен от американското

...
"Проклятието на Оскарите" е термин, който е въведен от американското
Коментари Харесай

Какво е проклятието на Оскарите и кои актьори застигна то?

"Проклятието на Оскарите " е термин, който е въведен от американското научно списание Organization Science и е нещо напълно действително.

Става въпрос за следния абсурд: артист печели най-ценното отличие в света на киното, след което кариерата му потъва, изяснява Нова телевизия.

Ким Бейсингър

През 90-те години Ким Бейсингър беше същински секс знак, надарена актриса с огромни вероятности. Печели премия „ Оскар “ за ролята й на продажница в трилъра "Поверително от Ел Ей " и се трансформира в първата актриса, удостоена с влиятелния приз, откакто е театралничила гола за Playboy.

Самата тя постоянно споделя, че колкото и нелогично да звучи, Оскарът е унищожил кариерата й, тъй като по-късно тя по този начин и не получава положителни оферти в киното. Последната ѝ по-популярна роля беше в "50 нюанса по-тъмно ", където играе някогашна държанка на основния воин.

Ейдриън Броуди

Ейдриън Броуди влиза в историята като най-младия актьор, печелил Оскар за най-хубав артист. Това се случва през 2003 година за ролята му в "Пианистът ", когато е едвам на 29 години. Въпреки че всички му предсказваха ослепително бъдеще, той по този начин и не получи друга значима кино роля.

Единствената продукция, в която се снима, и му носи номинации, е "Полунощ в Париж “ от 2011 година, където влиза в облика на Салвадор Дали.

Хали Бери

2002 година е извънредно сполучлива за актрисата Хали Бери – става момиче на Бонд във кино лентата „ Не умирай през днешния ден “ и печели Оскар за облика й в „ Балът на чудовищата “, трансформирайки се в първата и единствена чернокожа жена, удостоена с премията за най-хубава женска роля.

През идната година обаче взе участие единствено в два кино лентата – продължението на „ Х-мен “ и „ Готика “- продукции, несъмнено недолюбвани от рецензията. Проклятието я застига с цялостната си мощност през 2004 година с присъединяване й във фентъзито „ Жената котка “, който става един от най-големите кинопровали за 21 век и донася на носителката на „ Оскар “ премия „ Златна малинка “.

Роберто Бенини

Един от най-запомнящите се моменти в историята на Оскарите е през 1997 година, когато Роберто Бенини прескача публиката, с цел да стигне до сцената и да грабне статуетката за трагикомедията "Животът е прелестен ". Освен че е режисьор, той влиза и в основната роля. Филмът му носи „ Оскар “ за най-хубав артист и най-хубав задграничен филм.

Дали обаче щеше да бърза толкоз, в случай че знаеше какво го чака по-късно? Опитът, на другояче гениалния Бенини, да приспособява класическата приказка „ Пинокио “ в игрален филм, се проваля – злокобният сюжет и деспотичната постановка не убягват на критиците, а филмът се трансформира в единствената досега задгранична продукция, номинирана за Златна малинка.

Мира Сорвино

През 1995 година Мира Сорвино печели статуетка за облика й на продажница и порно звезда във кино лентата на Уди Алън „ Могъщата Афродита “. Следват посредствени функции в комедията „ Роми и Мишел “ и екшъна „ Резервни убийци “. И до през днешния ден дъщерята на артиста Пол Сорвино не получава предложения за роля в влиятелни продукции.

Проклятието в любовта

Оказва се обаче, че - с изключение на професионално, най-престижната премия в света на киното върви ръка за ръка и със фамилно проклинание. Изследване на университета в Питсбърг сочи, че актрисите, носителки на наградата, са обречени на неуспехи в любовта.

Дни откакто получи „ Оскар “ за основна женска роля във кино лентата „ Сляпата страна “ Сандра Бълок се раздели със брачна половинка си Джеси Джеймс. Така тя последва ориста на редица от известните си колежки. Месеци след връчването на премията с сътрудниците си дефинитивно се разделят Кейт Уинслет, Рийз Уидърспуун, Хилари Суонк и Джулия Робъртс.

Според Колийн Стюарт от университета в Питсбърг, „ вероятността победителка в категорията „ Най-добра актриса “ да се разведе по-рано от неотличените с купата е 63 % “. Проучвайки любовния живот на всички номинирани артисти и актриси от 1936 година насам, тя стига до извода, че цели 60 % от тях са се развели най-малко един път по-късно.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР