Прокарването на промени в Закона за вероизповеданията, които са със

...
Прокарването на промени в Закона за вероизповеданията, които са със
Коментари Харесай

Академици с обръщение към Борисов: Не допускайте намеса на държавата в църквата

" Прокарването на промени в Закона за вероизповеданията, които са със противоречиво наличие, подкопова устоите на демокрацията. Законопроектите слагат под сериозна опасност свободата на религиозните общности и институции и плануват неприемлива интервенция на контролни държавни органи във вътрешния живот на Българската православна черква и другите вероизповедания. Това слага под подозрение правовата страна ".

Това пишат в Обръщение до премиера Бойко Борисов 11 учени и двама член-кореспонденти на Българска академия на науките.

" Ще бъде неприятен отзив за Българската страна вероизповеданията да търсят отбрана на своите права още веднъж в европейските институции - Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, Европейския съд по правата на индивида и главните свободи, институциите на Европейския съюз и защитните механизми на интернационалното право ", предизвестяват учените.

Сериозен знак за ръководещи и съпротива е, че съществени вероизповедания са срещу предлаганите промени, основавайки се на главните конституционни правила за обособеност на религиозните институции от страната и невмешателство във вътрешния им живот. Вероизповеданията в България са образец за приемливост, за съгласие в името на публичния мир и националната сигурност и отстояване на българската държавност. Законопроектите слагат под сериозна опасност свободата на религиозните общности и институции и плануват неприемлива интервенция на контролни държавни органи във вътрешния живот на Българската православна черква и другите вероизповедания. Това слага под подозрение правовата страна.

Тревожно е че, Католическата черква в България наново изрази мнение преди второто четене на законопроектите, в което показва паниката си, че Законът за вероизповеданията с предлаганите промени може да стане Закон срещу вероизповеданията, сигнализират учените.

Недопустимо е да се одобряват правила, които водят до неравнопоставеност на вероизповеданията, при използването на противоречиви критерии. Нонсенс е да се вършат съпоставения на вероизповеданията с политическите партии, които страната е длъжна да финансира, защото вземат участие във действието на държавната власт, а вероизповеданията са отделени от страната и се устоят главно от дарения.

Повече от притеснително е ограничението на даренията от чужбина, при изискване, че България е член на Европейския съюз. Това би сложило на основата на правилото за взаимност въпроса за подкрепяне от страна на българската страна на български светини отвън страната - храма " Свети Стефан " и постройката на Българската Екзархия в Истанбул, Зографския манастир в Гърция, както и на православните църковни общини, поделения на Задграничните епархии на БПЦ в страните в Европа, Съединени американски щати и Канада. За множеството вероизповедания рестриктивните мерки на даренията от чужбина ще сложи в неспособност съществуването им.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР