Прожекторите на световното внимание тази седмица са насочени към Ню

...
Прожекторите на световното внимание тази седмица са насочени към Ню
Коментари Харесай

От нашите пратеници: Очаква се Зеленски и Лавров да се срещнат на Общото събрание на ООН в Ню Йорк

Прожекторите на международното внимание тази седмица са ориентирани към Ню Йорк - над 140 международни водачи идват в централата на Организация на обединените нации за общополитическия спор в границите на Общото заседание на Организация на обединените нации.

Президентът Румен Радев показва България. В делегацията е и вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел. Седмицата ще бъде наситена от геополитически послания, двустранни срещи и дипломация на най-високо равнище.

Радев ще произнесе своята тирада пред Общото заседание във вторник, ще взе участие в Срещата на върха за задачите за стабилно развиване. Има двустранни срещи с австрийския президент Александър Ван дер Белен, на която се чака да бъде издигнат и въпросът за участието ни в Шенген, изключително след отпадането на механизма за наблюдаване над България.

Радев има планувани срещи и с президента на Молдова Мая Санду, както и с представители на Саудитска Арабия, Южна Корея, Ирак и на еврейски организации в Съединените щати. Миналата година Общото заседание беше доминирано от войната в Украйна, обрисува се и в този момент Киев да плени международното внимание - президентът Володимир Зеленски ще приказва персонално пред най-високата международна естрада и ще взе участие в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, където ще седне на кръглата маса дружно с съветския външен министър Сергей Лавров, което допуска трагична борба сред двамата.

Посланикът на Русия в Организация на обединените нации - Василий Небензя, към този момент даде обещание това събитие да е " огромно шоу ". Зеленски ще се опита в Ню Йорк да търси поддръжката на страните от по този начин наречения Глобален юг за своя кротичък проект от 10 точки, само че тези страни по-скоро желаят да чуят акцент върху помощта, която богатите страни плануват за най-бедните страни.

Рекореден брой международни водачи идват в Ню Йорк, само че от петте непрекъснати членки на Съвета за сигурност - най-влиятелните страни, ще взе участие единствено американският президент Джо Байдън. За съветския президент Владимир Путин и китайския водач Си Дзинпин беше предстоящо да не дойдат в Ню Йорк, само че тук няма да са и министър председателят на Англия Риши Сунак и френският президент Еманюел Макрон.

По традиция Общото заседание е опция да бъде чут гласът и на най-малките страни, а раздялите към този момент са освен по оста Запад - Изток сред демократичните страни и Русия и Китай, само че и по оста Север - Юг: богатите страни от северното полукълбо против по този начин наречения Глобален юг.

С интерес се чака и речта на американския президент Джо Байдън - от Белия дом към този момент оповестиха, че той ще подчертава върху Глобалния юг. Миналата година Байдън повдигна въпроса за разширение състава на непрекъснатите страни членки на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, в който сега влизат Русия, Съединените щати, Китай, Франция и Англия. Целта е по-бедните страни да имат по-силен глас в Организация на обединените нации.

През последните години, изключително след войната в Украйна и опълчването сред непрекъснатите страни-членки на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, има голям брой рецензии, че организацията не извършва главната си функционалност - да е стожер на мира. В наличието на толкоз доста международни водачи остава да забележим дали през идващите дни Организация на обединените нации ще продължава да бъде признакът на многостранната дипломация или раздялите ще надделеят.

Последвайте ни във и
Вече може да ни гледате и в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР