Произволното отнемане от независимост на публицисти се употребява необятно в

...
Произволното отнемане от независимост на публицисти се употребява необятно в
Коментари Харесай

547 журналисти ще прекарат Новогодишната нощ зад решетките

Произволното лишаване от самостоятелност на журналисти се използва широко в много страни за потисничество на правото на новини и информация.Близо половината от арестуваните журналисти са само в четири страни – Китай, Мианмар, Беларус и Виетнам, гласи най-новият доклад на интернационалната организация „ Репортери без граници “ (RSF). Затворът се използва за преследване на журналисти в напълно половината от страните по света. През последните пет години най-малко един журналист е бил задържан във връзка с работата си в 86 страни. Общо 779 журналисти са били задържаниа през 2023 година, а 547 в този момент са в пандиза или под домашен арест в общо 45 страни. Присъдите на журналисти тази година варират от една седмица до 20 години.

Китай не престава да бъде най-големият затвор за журналисти със 121 задържани в този момент. Следва Мианмар (69), който наложи най-дългия затвор досега на журналист тази година, когато осъди фотожурналиста Сай Зав Тайке на 20 години затвор по редица упреквания, включително „ дезинформация “ и „ митинг. ”

Рекордни присъди за дами журналистки

Присъдите, произнесени срещу журналистките, счупиха върхове през 2023 година Нито една журналистка не е била осъдена на повече от 10 години затвор от 2019 година, единствено че шест от осемте най-тежки присъди през 2023 година бяха издадени на навръх журналисти. Те са подложени на ужасяващо преследване в Иран, където Elaheh Mohammadi и Niloofar Hamedi бяха осъдени съответно на 12 и 13 години затвор. В Беларус, където властническото държавно ръководство на Александър Лукашенко даде на иконите на независимата журналистика Марина Золатава, Людмила Чекина и Валерия Кастюхова присъди от 10 до 12 години затвор. В Бурунди една от дребното дами журналисти в Субсахарска Африка Флориане Ирангабие излежава 10-годишна присъда.

„ Поздравявам смелостта на всички тези журналисти, дами и мъже, които се осмелиха да устоят на заканите, наложени от господарски държавни ръководства. И аз благодаря на екипа на „ Репортери без граници “ (RSF), извънредно на нашите кореспонденти в допълнение от 130 страни, че направиха всичко възможно, за да извоват освобождението им “, сподели Кристоф Делоар, общопризнат секретар на RSF.

Лишаването от самостоятелност се възвръща в Турция и Иран

Турция и Иран остават всред най-големите затвори на журналисти през 2023 година Техните държавни ръководства непрестанно използваха задържането като способ за заплашване на журналисти. Правителството на Реджеп Ердоган задържа близо 50 журналисти в Турция през 2023 година, а петима все още са задържани в края на годината, включително четирима кюрдски журналисти.

В Иран 58 журналисти са прекарали повече от 48 часа в държавните затвори през 2023 година, а 21 все още са там, включително пет дами. Преследването на медиите от страна на Иран се форсира от началото на митингите в отговор на гибелта на Махса Амини в полицейския арест на 16 септември 2022 година Властите сътвориха углавен лабиринт, основан на инцидентни арести и процеси по подправени упреквания.

Войната измежду Израел и Хамас

Броят на палестински журналисти, арестувани и задържани от израелските сили, се е повишен много от началото на войната на 7 октомври. Най-малко 34 все още са задържани в края на 2023 година Повечето са зарестувани без обвинение или правосъден процес. Такъв е извънредно въпросът с 19-те от тях, които са обект на административно задържане – форма на „ превантивно “ задържане, при което израелските сили за сигурност могат да държат всеки без правосъдна процедура по „ съображения за сигурност “. Това ползване на задържане за тормоз на палестински репортери, главно на Западния бряг, идва в допълнение към смъртоносното преследване в линията Газа, където най-малко 76 журналисти бяха убити от израелската армия от началото на войната, включително най-малко 16 при реализиране на служебните им отговорности.

Независимата журналистика е смазана във Виетнам, Русия и Афганистан

Виетнам, Русия и Афганистан също са всред най-опасните страни в света за журналистите. Във Виетнам, където медиите би трябвало да следват заповедите на една единствена партия, 43 журналисти са прекарали най-малко 48 часа в ареста през 2023 година, а 36 са задържани в този момент. Те включват 20 блогъри като Нгуен Лан Танг, който беше осъден на осем години затвор през април 2023 година за „ антидържавна пропаганда “.

В Русия, във враждебна атмосфера към независимите медии и медийния персонален състав, 34 журналисти бяха задържани през последните 12 месеца, а 29 все още са в пандиза към 29 декември. Сред тях са двама американски поданици: репортерът на Wall Street Journal Евън Гершкович, който е упрекнат в шпионаж, и Алсу Курмашева, журналистка с двойно руско и американско гражданство, работеща за Радио Свободна Европа/Радио Свобода в Прага, която беше арестувана, досега в който посещаваше семейството си в Русия и упрекната, че не се е идентифицирала като „ чуждестранен помощник “.

Обвиненията в шпионаж се използват и срещу журналисти в Афганистан, където дълго чаканото избавление на Мортаза Бехбуди на 18 октомври 2023 година подчертава заканите от публицистиката при талибаните, които преследват независими медии, след като още един път поеха властта през август 2021 година Те пратиха в пандиза 21 журналисти през 2023 година и в този момент държат трима

Затворен в политически рецесии, гражданска война

Изборите форсираха безмилостното преследване на медиите в Египет от страна на президента Абдел Фатах ал-Сиси през 2023 година, в резултат на което в този момент общо 20 журналисти и блогъри са задържани. Те включват блогър, фамозен като Мохамед Оксиджън, основателят на блога Oxygen Misr, който е задържан от 2019 година по обвинение за „ издание на подправени новини “ за отразяване на антиправителствени манифестации. Удостоен с наградата за храброст на RSF за 2023 година, той е бил подложен на изолация в пандиза Бадр в Кайро от май 2023 година за защита на личен задържан помощник.

Отразяването на въоръжени разногласия също може да докара до лишаване от самостоятелност. Ето защо ръководещите се насочват към журналисти в Етиопия, където 14 в този момент са задържани и 22-ма са задържани през 2023 година, тъй като боевете в района на Амхара се форсираха и държавното ръководство разпусна районните военни сили.

Въпреки че 2022 година беше рекордна година с общо 569 журналисти, задържани по света към 31 декември 2022 година, лишаването от самостоятелност не престава да се използва широко за борба срещу медийната самостоятелност и не по-малко от 547 журналисти би трябвало да започват 2024 година зад решетките.

Обзорният доклад на (RSF) е съпроводен с обръщение на генералния секретар на организацията Кристоф Делоар. „ Поздравявам смелостта на всички тези журналисти, дами и мъже, които се осмелиха да устоят на заканите, наложени от господарски държавни ръководства. И аз благодаря на екипа на „ Репортери без граници “ (RSF), извънредно на нашите кореспонденти в допълнение от 130 страни, че направиха всичко възможно, за да извоюват освобождението им “, подчертава Делоар. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР