Производството в сферата на бизнес услугите се повиши през януари

...
Производството в сферата на бизнес услугите се повиши през януари
Коментари Харесай

Производството в сферата на бизнес услугите усилва растежа си през януари

Производството в областта на бизнес услугите се увеличи през януари с 0,8% по отношение на декември 2023 година, когато се усили с 0,6%, отбелязвайки напредък за пети от последните шест месеца от август 2023 година насам след застоялост през предишния септември, сочат оповестените през днешния ден данни от Националния статистически институт.

Спрямо януари 2023 година показателят на производството в бизнес услугите набъбна с 3,3% след покачване с 0,7%. Това съставлява второ следващо увеличение в областта на услугите след трайния спад, регистриран през интервала април - ноември 2023 г.

Увеличение по отношение на предходния месец е записано при " Административни и спомагателни действия " - с 12,1%, " Професионални действия и научни проучвания " - с 11,1%, " Създаване и разпространяване на информация и креативен продукти; далекосъобщения " - с 2,6%, и " Транспорт, депозиране и пощи " - с 0,8%. Стагнация на бизнес услугите е регистрирана в " Хотелиерство и ресторантьорство ", до момента в който при " Операции с недвижими парцели " има намаляване с 3,7%.

Спрямо януари 2023 година обаче най-солиден напредък с 8,4% е регистриран при " Хотелиерство и ресторантьорство ", следван от " Административни и спомагателни действия " - с 6,7%, " Създаване и разпространяване на информация и креативен продукти; далекосъобщения " - с 5,6% и при " Транспорт, депозиране и пощи " - с 1,8%. Намаление на годишна база се следи при " Операции с недвижими парцели " - с 3,6%, и " Професионални действия и научни проучвания " - с 2,4%.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР