Производството по несъстоятелност в България е по-бавно и у нас

...
Производството по несъстоятелност в България е по-бавно и у нас
Коментари Харесай

Министър Йорданова: Производствата по несъстоятелност в България са изключително неефективни

Производството по неплатежоспособност в България е по-бавно и у нас продължава приблизително 3,3 години.

Чрез него се събират 35% от вземанията при 65% приблизително за Европейския съюз. Затова явно са нужни законови промени. 

Tова съобщи министърът на правораздаването Надежда Йорданов по време на полемика на тематика „ Изменения и допълнения на Търговския закон за рационализиране на производството по неплатежоспособност в България “, която се организира в Народното събрание. Дискусията бе проведена от Министерството на правораздаването като част от необятния публичен спор за промени в Търговския закон.

На форума участва и зам.-министърът на правораздаването Борислав Ганчев, който е началник на работната група по плана, както и представители наработодателските организации, професионални асоциации и други заинтригувани страни.

Министър Йорданова посочи, че със законопроектът се вземат решение две огромни групи въпроси: цели се да се направи производството по неплатежоспособност в България по-бързо и дейно. „ Трябва с общи старания да преодолеем казуса с производството по неплатежоспособност “, сподели министърът.

По думите й, другият значим въпрос, който се урежда, е основаване на правила за лицата, които правят стопанска активност, само че не са търговци. „ Всеки един от въпросите визира извънредно значително икономическия живот в България и по тази причина е доста значимо да се чуе по какъв начин се възприемат приложените оферти “, безапелационна бе Йорданова.

Според нея е значимо мненията на заинтригуваните страни да се знаят преди да завърши публичното разискване на законопроекта и той да бъде импортиран за разглеждане в Народното събрание. Тя напомни, че Търговският закон е една от тематиките, по които против България е стартирала наказателна процедура и по тази причина са нужни незабавни ограничения, тъй като сме в огромна веселба.

Заместник-министърът на правораздаването Борислав Ганчев уточни, че ние сме последната страна, която не е транспонирала директивата по линия на производството по неплатежоспособност. Причината съгласно него е, че производствата не престават дълго време. „ Със законопроекта за Търговския закон се планува смяна на статута на синдиците. Целим да няма безконечни длъжници “, сподели още Ганчев.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР