Производството на ток и парно в София няма да се

...
Производството на ток и парно в София няма да се
Коментари Харесай

Проектът за ток от отпадъци в София е пред окончателен провал

Производството на ток и парно в София няма да се случи в обозримо бъдеще, откакто столичната " Топлофикация " реши да приключи поръчката за избор на реализатор на плана, който трябваше да се осъществя на територията на Топлоелектрическа централа " София ", оповестяват Mediapool и " Капитал ".

Сюжетът към инсталацията е от съвсем десетилетие и се въртеше към 292 млн. лв..
 Сръбската BCE стартира произвеждане на сила от боклуци в Белград
Сръбска компания стартира произвеждане на сила от боклуци в Белград

Това ще е първият по рода си подобен цех в Сърбия и на Балканите

През юли 2021 година за победител беше определен българо-турско-китайски консорциум, само че Върховният административен съд анулира избора и постанови, че посоченият за реализатор дори не дава отговор на изискванията и е трябвало да бъде отхвърлен. Решението пристигна след обжалване от втория в класирането - обединяване, обвързвано с нуклеарния специалист Богомил Манчев.

Така се стигна до ново разглеждане на предложения, при което от общо петима участници остана единствено този, обвързван с Манчев, напомня Mediapool. Отпадането на останалите е и претекстът за прекратяването на процедурата, което може да се апелира пред Комисията за защита на конкуренцията.
 Изграждането на завода за боклуци в Сърбия започва следващата година
С €333 милиона и упорит проект, Сърбия стартира градежа на първия си цех за боклуци

В ход е издаването на нужните разрешителни

Междувременно обаче наподобява, че европейското финансиране за плана - към 180 млн. лв. по Оперативна програма " Околна среда ", ще бъде изгубено, тъй като срокът за усвояването му е края на 2023 година " Вече не наподобява реалистично да се построи инсинераторът за тази година. Той беше три години в съда, защото съгласно мен не бяха направени по верния метод всички процедури ", разяснява вицепремиерът по еврофондовете Атанас Пеканов, представен от " Капитал ". Възможен вид съгласно изданието е пренасочването на парите към други планове.

Отделно се предвиждаха и 131 млн. лв. заем от Европейската капиталова банка, които няма да са задоволителни за построяването на инсталацията.

Тя трябваше да употребява RDF гориво, създадено от особено построения за потребностите на столицата цех. Следващият кмет на София ще би трябвало да откри приложимост за него, защото ползата на циментовите фабрики понижава, а сега те са главен покупател.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР