Производството на мед е един от емблематичните сектори на българското

...
Производството на мед е един от емблематичните сектори на българското
Коментари Харесай

Пчелар: През последните месеци забелязвам 350% оскъпяване на меда от производителя до щанда

Производството на мед е един от емблематичните браншове на българското селско стопанство, а медът от антични времена се счита за доста скъпа храна, в това число и с лечебни свойства. Какво обаче е в този момент положението на пчеларството у нас, и надлежно на производството на мед? За да разберем това " от извора ", помолихме за коментар Любомир Илчовски, производител на мед и създател на компания и онлайн магазин с наименованието " Медони " . Оказва се, че картината в бранша на пчеларството у нас надалеч не е " розова ".

" Средният " производител на мед в България е " дребен ", има под 75 пчелни кошера.
 Снимка 614377
Източник:

" Положението на българския пчелар е сериозно , а пчеларството е в дълбока рецесия. Затова не е за удивление, че от ден на ден хора, отдадени на тази благородна специалност, се отхвърлят ", споделя Илчовски пред Money.bg. По думите му, пчеларството в България във типа, в който е сега, общо взето не се е трансформирало доста от началото на предишното столетие. А в това време последователно в бранша навлизат нови технологии - механически средства, които могат да наблюдават тежестта, влажността и температурата на всеки кошер, само че те към момента са мъчно налични за по-голямата част от пчеларите у нас.

Що се отнася до самия създаван в България мед, географската ни широчина и богатото многообразие на растителни типове вършат меда ни неповторим , показва Илчовски. Високите ливади, обсипани с планински билки и аромати, ниските равнини с изменящата се през медодобивните месеци растителност и дървета, са причина за извънреден български пчелен мед, споделя пчеларят, добавяйки - " замислете се какво притежаваме... ".
 Снимка 614387
Източник:

Изкупната цена " на едро " на меда у нас производителят на скъпата храна дефинира като " недостойна " за пчеларите, като се имат поради вложените труд и средства, а и покачването на цените като цяло през последните 10 години. Той обаче отбелязва: " Това, което виждам през последните месеци в огромните търговски вериги, е повече от 350% оскъпяване на меда от производителя до щанда. Математиката е елементарна, аргументите ясни, само че постоянно слушам да дефинират този " феномен " като " свободна търговия. "

Затова пък българският мед е известен в чужбина , а повода е високото му качество. Разнообразието от билки, характерният му усет и лечебните свойства го вършат желан артикул. Никак не е инцидентно, че в Европейски Съюз, както и в международен мащаб, България се подрежда на челните места при износа на мед. По години цифрите са разнообразни, само че наклонността за размера на експорт е възходяща. Успяваме да се наредим даже пред много по-големи страни, обичайно огромни експортьори на мед, като Гърция и Турция.
 Снимка 614389
Източник:

Пчеларството у нас се нуждае от държавна поддръжка, както в доста европейски страни

В огромна част от европейските страни средствата от продажба на пчелен мед са, по този начин да се каже, вторични за пчеларя, а главната част от приходите постъпва вследствие на държавна политика за поддръжка на сектора - в това число и от земеделци и зеленчукопроизводители, които заплащат за опрашване от пчелите на културите си, което пък усилва фрапантно размера на крайната им продукция, и надлежно и общите им доходи.

За да се развива положително и възходящо пчеларството у нас, е належащо страната и в частност Министерството на земеделието, да имат визия накъде би трябвало да се развива сектора и по какъв метод финансово и административно да бъдат подпомагани пчеларите. " Ние сме занаятчии, не сме търговски сдружения. Време е страната да стартира трайно и поредно да подкрепя бранша, както и в частност да търси аргументите за високата смъртност на пчелите през последните години ", разяснява Любомир Илчовски. По негово мнение, в България има дефицит на експерти в региона на заболяванията по пчелите, което в някои интервали може да е огромен проблем.

Помолен да даде образец по какъв начин по-конкретно вижда ролята на страната при подкрепяне на пчеларството, Илчовски изяснява, че Национална стратегия пчеларство 2020-2022 година за директна финансова помощ за пчелари, с която се финансират до 50% от разноските за закупуване на съоръжение, препарати и други е " една добра концепция, само че с криво-ляво осъществяване - мъчно реализируеми и неразбираеми процедури, неподговена администрация в Държавна фирма " Земеделие ", неспазване на времева рамка, в това число административни забавяния, а природата не чака ".

Допустимите размери на разноските по програмата са избрани още през 2019 година и не са обновени от този момент, макар инфлацията и макар остатъка от средства, планувани по програмата. " И това е една доста дребна част от компликациите, пред които сме изправени ", прибавя пчеларят, изразявайки мнението на огромна част от сектора. А обезпечено финансово от страната присъединяване на български пчелари в интернационалните изложби и тематични конгреси към този момент е единствено " фантазия ".
 Снимка 614386
Източник:

Вносът на мед от Украйна

През последните месеци, във връзка със солидарността с Украйна, от там у нас бяха импортирани - за иден реекспорт - огромни количества зърно и слънчоглед, а както се оказва, и мед (а може би и не само). В тази връзка, български пчелари имат подозрения и опасения, че Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) не следи прецизно за качествата на меда у нас - а би трябвало, с цел да не се допусне разбъркване на български с украински мед (той е с доста по-ниски качества и не дава отговор на европейските стандарти), който да се продава като български.

Според пчеларите, БАБХ е добре да обръща внимание освен на вярното етикитиране на меда, а да се вършат инспекции и дали наличието и качеството на меда дават отговор на етикета. " Пчеларите - по отношение на вноса от Украйна - са в огромна степен в ситуацията на зърнопроизводителите, т.е. желаеме страната да се намеси и да отбрани сектора, с цел да не " залежава " български мед поради по-нискокачествен импорт ", отбелязва Любомир Илчовски.
 Снимка 614388
Източник:

" Смятам, че основаването на кооперативи на пчеларите би имало позитивно влияние за бранша ", изяснява още пчеларят. По думите му, това би помогнало в тенденция договаряне на по-високи изкупни цени на меда.

" На мнение съм, че мощна и работеща браншова организация би била учредена в тенденция решаването на проблемите ни, само че към този миг такава липсва. Преобладаващите дребни пчелни стопанства в страната и неналичието на обединяване, с което да пазиме сектора и ползите ни, е един от огромните проблеми в бранша. " Според производителя на мед, страната би трябвало да помогне на пчеларите финансово и организационно при основаването на браншова организация и/или кооперативи.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР