Производството на електроенергия от въглища и газ в ЕС през

...
Производството на електроенергия от въглища и газ в ЕС през
Коментари Харесай

„Безпрецедентен срив“ на тока от въглища в ЕС: ВЕИ превземат мрежата

Производството на електрическа енергия от въглища и газ в Европейски Съюз през 2023 година регистрира рекордно ниски стойности и докара до най-големия спад на CO2 излъчванията в енергийния бранш от най-малко 1990 година насам. Това демонстрира отчет на енергийния мозъчен концерн Ember, който проучва данните, наричайки ги „ невиждан срив в производството на електрическа енергия от въглища и газ “. Възобновяемата сила най-сетне стартира да завладява електрическата мрежа.

Енергийният бранш на Европейски Съюз е в средата на монументална смяна “, споделя Сара Браун, програмен шеф на Ember за Европа.
Промяна в електроенергийния микс
Европейски Съюз форсира прехода си от изкопаемите горива през 2023 година с рекорден спад на въглищата, газа и излъчванията. Делът на силата от изкопаеми горива е понижен с рекордните 19 прочие пункта до най-ниското си равнище в историята и към този момент е под 1/3 от общото произвеждане на електрическа енергия в Европейски Съюз.

Възобновяемите енергийни източници, въпреки това, се покачиха до рекордните 44%, надхвърляйки 40% за първи път. Вятърът и слънчевата сила не престават да бъдат моторите на ВЕИ растежа, произвеждайки рекордните 27% от електрическата енергия в Европейски Съюз през 2023 година и постигайки най-големите годишни нараствания на потенциала. Освен това вятърното произвеждане достигна  крайъгълен камък, надминавайки газа за първи път.
Рекорден спад на въглищата
Производството на ток от въглища е спаднало с 26% (загубени са 116 TWh) до най-ниското си равнище в историята (333 TWh), което съставлява единствено 12% от електроенергийния микс на Европейски Съюз през 2023 година Затварянето на въглищни централи се забави по време на енергийната рецесия, само че структурният крах на въглищата продължава, защото една пета от въглищното произвеждане в Европейски Съюз ще бъде спряно през 2024 и 2025 година

Сривът при въглищата не докара до повишаване на производството от газ, което даже спада с 15% (-82 TWh) до 452 TWh, което е най-голямото годишно понижение най-малко от 1990 година Това беше четвъртата поредна година на спад в производството на газ, като горивото съставлява 17% от общото произвеждане на електрическа енергия в Европейски Съюз през 2023 година
Рекорден растеж на ВЕИ
За първи път повече от една четвърт от електричеството в Европейски Съюз (27%) беше обезпечено от вятър и слънчева сила през 2023 година по отношение на 23% през 2022 година Слънчевата сила продължи мощния си напредък с 56 GW спомагателен потенциал през 2023 година, спрямо 41 GW през 2022 година (+37%). Вятърната сила означи рекорден годишен растеж на производството през 2023 година от 55 TWh (+13%). Така за първи път електричеството, генерирано от вятър надмина това от газ. Електричеството, създадено от вятър, е 475 TWh, еквивалентно на общото търсене на електрическа енергия във Франция.

Европейски Съюз е твърдо по пътя си към преход от система, основана на изкопаеми горива, към система, в която вятърът и слънцето са гръбнакът. През 2023 година при 24% от часовете по-малко от една четвърт от електричеството идва от изкопаеми горива, което е огромно нарастване от единствено 4% от часовете през 2022 година Тъй като тази смяна става още по-очевидна, нараства и значимостта на факторите за чиста сила система. Наред с растежа напразно и слънчевата сила, мрежите, съхранението и реакцията от страна на търсенето ще дефинират енергийната система на бъдещето.
Къде е България?
Добрата вест в отчета е, че България е измежду единадесетте страни от Европейски Съюз, които слагат върхове за най-големия си годишен процентен спад в енергийния бранш на CO2 излъчвания. От тях страната ни записва максимален спад през 2023 година с 44%, главно защото изнася по-малко сила от въглища.

Въпреки това България остава измежду най-зависимите от въглища страни в Европейски Съюз досега. Страните, в които делът на произвеждане на електрическа енергия от въглища е над междинното за Европейски Съюз (12%) са Полша (615), Чехия (40%), България (29%), Германия (26%), Словения (21%) и Румъния (14%).

Историята на въглищата в Европейски Съюз е история за крах, добавя Emeber. Тя продължава да бъде подкопавана от нов вятър и слънце.

С изключение на Полша и България, всички страни от Европейски Съюз са дали обещание да се откажат от производството на въглища най-късно до 2033 година Официалната дата за овакантяване на Германия към момента е 2038 година, само че нейното държавно управление даде знак за желанието си да изтегли това, защото единствено няколко електроцентрали на лигнитни въглища са планувани да останат отворени след 2030 година Като такава ролята на въглищата в електроенергийната система на Европейски Съюз ще продължи да понижава.

Производството на въглища спадна в цяла Европа през 2023 година Най-големите рухвания Германия (-48 TWh) и Полша (-22 TWh), с България (-10 TWh) и Италия (-8,7 TWh) също се демонстрира обилни понижения. Както към този момент стана ясно производството на електрическа енергия от въглища в страната ни понижава поради спада в износа.
Търсенето на ток ще пораства
Един постоянно невъзпят воин в тази история е енергийната успеваемост. Търсенето на електрическа енергия в действителност спадна с 3.4% през 2023 година, частично с помощта на повишението на успеваемостта. Тази траектория надали ще продължи.

С нарасналата електрификация този ритъм на спад на търсенето не се чака да се повтори през идващите години. Продължавайки напред, електрифицирането на коли и домове се чака още веднъж да тласне търсенето нагоре. Това единствено прави още по-важно да се даде приоритет на енергийната успеваемост и построяването на слънчеви и вятърни паркове.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР