Производството на електроенергия от алтернативни източници в Литва трябва да

...
Производството на електроенергия от алтернативни източници в Литва трябва да
Коментари Харесай

Литва залага ударно на зелената енергетика

Производството на електрическа енергия от различни източници в Литва би трябвало да доближи 8 GW през 2025 година, което ще покрие 75-80% от потреблението. Това съобщи министърът на енергетиката на страната Дайниус Крейвис.

" 2025 година е повратната година, когато конфигурираната мощ на слънчевите и вятърните електроцентрали в Литва ще доближи 8 GW. Това е голям размер и действително ще ни разреши да произвеждаме съвсем 75-80 % от цялата електрическа енергия, от която се нуждаем ", съобщи ръководителят на Министерството на енергетиката, говорейки в Сейма във вторник.

Той сподели, че такива размери се плануват от споразуменията за запазване на електроенергийната мрежа и протоколите за планове сред разработчиците на планове и операторите на мрежата: " Направени са големи депозити и в рамките на три години би трябвало да бъдат построени слънчеви и вятърни паркове ", сподели Крейвис.

През 2024 година производството на електрическа енергия от възобновими източници би трябвало да доближи съвсем 3,5 GW. Понастоящем за тези съоръжения в мрежата са резервирани повече от 12 GW мощности.
 Литва спря да пуска съветски коли
Литва спря да пуска съветски коли

Това не се отнася за пътуващите директно за Калининград

" През 2030 година, въз основа на метода, по който се развива нашето произвеждане, ще достигнем до повратна точка, в която цялата електрическа енергия ще се създава в Литва , макар доста по-високото ѝ ползване ", добави министърът.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР