Производствената инфлация в Германия се ускори през март 2022 г.

...
Производствената инфлация в Германия се ускори през март 2022 г.
Коментари Харесай

Рекордно нараснаха производствените цени в Германия през март - с 30,9% на годишна база


Производствената инфлация в Германия се форсира през март 2022 година до рекордните 30,9% на годишна база, отразявайки за първи път отрицателните резултати от войната на Русия в Украйна и обвързваните с нея западни наказания по отношение на Москва, демонстрират данни на немската статистика Destatis, които допускат, че и потребителските цени също ще не престават да нараства мощно през идващите месеци.

Индексът на цените на производител (PPI) набъбна през март с цели 30,9% годишно след покачване с 25,9% през февруари - най-солидно повишаване на индустриалните цени от далечната 1949 година, от когато има данни за това изследване.

Данните за март резервират наклонността на все по-сериозно повишение на индустриалната инфлация на рекордни територии за четвърти следващ месец, откакто през декември 2021 година тя набъбна с 24,2%, през януари 2021 година - с 25% и през февруари - с 25,9%.

Спрямо месец по-рано показателят PPI в Германия се увеличи през март с цели 4,9% по отношение на февруари, когато се увеличи с 1,4 на 100.
Силно растящите енергийни цени с цели 83,8% по отношение на година по-рано не престават да имат максимален принос за рекордното повишаване на цените на производител, като цените на природния газ скочиха с 144,8% по отношение на март 2021 година, на минералните петролни артикули - с 61,3%, а на електрическата енергия - с 85,1%.
Изключвайки силата, индустриалната инфлация набъбнаха през март с 14% по отношение на година по-рано, като цените на междинните артикули скочиха с 23,3% с помощта на растеж с 39,7% на цените на металите, до момента в който индустриалните цени на нетрайни потребителски артикули се покачиха с " едвам " 9,6%.

Ускоряващият се растеж на индустриални цени евентуално ще продължи да оказва мощен прогресивен напън и върху потребителските цени (потребителската инфлация).

Според Destatis потребителска инфлация в Германия се укори през март до 40-годишен връх от 7,3% по отношение на 5,1% през февруари, достигайки най-високо нво на годишна база от есента на 1981 година, когато също имаше мощен растеж на цените на минералните петролни артикули вследствие на първата война в Персийския залив сред Ирак и Иран./БНР

Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР