Производителят на CPAP Philips се съгласява да плати най-малко $479 милиона на потребителите за изтеглени устройства

...
Производителят на апарати за CPAP сънна апнея Philips Respironics се
Коментари Харесай

Производителят на апарати за CPAP сънна апнея Philips Respironics се съгласи да плати най-малко 479 милиона долара в споразумение за предполагаеми рискове за здравето от токсична шумопонижаваща пяна, обявиха адвокатите на ищеца в четвъртък.

Споразумението ще бъде насочено към потребителите, които са закупили или наели изтеглените устройства, и тези, които са направили разходи от джоба си или е трябвало да възстановят тези разходи на потребителите, казаха адвокатите.

„Ние структурирахме това споразумение, за да предоставим бързо стойност на отговарящите на условията пациенти в САЩ и да осигурим допълнителна мярка за доверие в безопасността и качеството на продуктите на Philips Respironics“, каза говорител на Philips в имейл до CNN. Като част от споразумението Philips не признава никакви нарушения.

През 2021 г. Philips изтегли около 10,8 милиона устройства, заявявайки, че пяната на основата на силикон, която са използвали за намаляване на звука и вибрациите, може да се разпадне и да бъде вдишана от потребителя.

„Въпреки че има ограничени съобщения за главоболие, дразнене на горните дихателни пътища, кашлица, натиск в гърдите и инфекция на синусите“, каза Philips през 2021 г., „може да е възможно тези потенциални рискове за здравето да доведат до широк диапазон от потенциално въздействие върху пациента, от преходни потенциални наранявания, симптоми и усложнения, както и възможни сериозни наранявания, които могат да бъдат животозастрашаващи или да причинят трайно увреждане.

FDA получи доклади с твърдения за най-малко 385 смъртни случая, свързани с разбитата пяна от април 2021 г.

Адвокатите казаха, че сумата от 479 милиона долара ще се увеличи с връщането на повече устройства.

Philips ще изплати награди на потребителите за всяко изтеглено устройство, които варират от $55,63 до $1,552.25. Те също ще получат награда за връщане на устройство от $100 за всяко изтеглено устройство, върнато на компанията, за да покрият разходите за нова машина.

Philips задели 575 милиона евро, или около 615 милиона долара, през първото тримесечие на 2023 г., за да покрие очакваните разходи, каза компанията.

Това е само един сегмент от искове пред компанията. Искове, предявени за лични наранявания и разходи за медицинско наблюдение, не са включени в споразумението, въпреки че адвокатите казаха в изявлението, че ще продължат да преследват тези искове.

Споразумението подлежи на одобрение от съдия Джой Флауърс Конти в Окръжния съд на Съединените щати за Западния окръг на Пенсилвания.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР