Производителите на колани за бременност предполагат висок риск от нараняване

...
Производителите на колани за бременност предполагат висок риск от нараняване
Коментари Харесай

ADAC - не използвайте адаптер за колан за бременни!

Производителите на колани за бременност допускат висок риск от пострадване на неродените деца от стандартните колани. Затова те оферират по този начин наречените адаптери за колан за бременни, които имат за цел да сведат до най-малко този риск посредством пренасяне на надбедрения колан съгласно тях.

ADAC тества четири разнообразни концепции за адаптери за защитни колани в краш проби - системи с железни куки, пластмасови куки, еластични ленти с фиксиращи детайли и с спомагателен колан. Представителните проби на защитните колани с бременни участници демонстрираха, че адаптерите за колани се възприемат като малко по-трудоемки, само че всеки би приел спомагателните старания, в случай че понижават риска от пострадване на нероденото дете.

Резултатите от краш тестванията са стряскащи - спомагателните системи за задържане не понижават напрежението върху бебетата, а в действителност го усилват. В допълнение, нито един от тестваните адаптери за колан не устоя на настоящите сили или не съумя да задържи надбедрения колан в по-ниска позиция по време на удар. Вместо това, адаптерите за колан утежниха обгръщането и задържането на таза. Това докара до нараснал стрес върху гърдите, стомаха и таза.

Ускоренията, измерени на корема и таза, се усилват с до 30 %. Елементите от твърда пластмаса и метал също съставляват спомагателен риск от пострадване. Пластмасовите куки също се счупиха по време на краш тестванията, а металните кукички и бравата на спомагателния колан притискаха корема на бременната изпод.

Друг минус на коланите за бременни е, че са нужни до 30 сантиметра повече лента при закопчаване. След това коланът седи по-малко компактно върху тялото или бедрата. Това усилва риска от конфликт с кормилото, изключително откакто всички тествани системи карат стомаха на манекена да се движи по-напред по време на злополука, в сравнение с с стандартния колан.

ADAC мощно предлага да не се употребява адаптери за колан за бременни! Те нито оферират повече комфорт, нито покачват сигурността. Според изследването на ADAC за катастрофи, бременните дами не са изложени на по-голям риск при шофиране спрямо другите водачи.

Сравнението на системите също по този начин сподели, че вярно поставеният стандартен триточков колан не оказва напън върху стомаха на бебето - той предлага надеждна отбрана при положение на акцидент и не съставлява заплаха за бременните дами или нероденото бебе. Той би трябвало да се сложи допустимо най-ниско под корема.
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР