Производителите на храна в страната са вдигнали цените си за

...
Производителите на храна в страната са вдигнали цените си за
Коментари Харесай

НСИ: Храната поскъпна с 30% за година

Производителите на храна в страната са вдигнали цените си за вътрешния пазар с близо 30% за година, демонстрират данни на Националния статистически институт към края на август. Любопитното е, че повишаването на продукцията им за експорт е доста по-малко - единствено с 24,2%.

Подобна е обстановката в множеството сектори от стопанската система. Предприятията покачват цените на стоките си за пазара в България повече от повишаването на продукцията им за експорт. Например производителите на текстил са повишили цените си в страната с 18%, а платовете за експорт са поскъпнали единствено с 13%. При облеклата обстановката е същата. На вътрешния пазар повишаването е с 9,4%, а облеклата за експорт са поскъпнали с 8,2% за година.

Явно пазарът в България приема по-голямо покачване на цените, в сравнение с в чужбина. Общото покачване на цените на производителите от преработващата индустрия за пазара в страната е с близо 30% за година, до момента в който растежът на цените им за експорт е единствено с 16,4%, или близо два пъти по-малък.

Производителите на мебели са вдигнали цените за вътрешния пазар с 21,6%, а продукцията им за експорт е поскъпнала единствено с 12,4% за година, демонстрират данните на Национален статистически институт. Много забавна е обстановката с дървения материал. Производителите на дървен материал са вдигнали цените си за България с над 60%, до момента в който продукцията им за експорт освен, че не е поскъпнала, а даже минимално е поевтиняла. Омбудсманът Диана Ковачева изиска от Комисията за защита на конкуренцията и от Министерството на стопанската система да ревизират на какво се дължи повишаването на дървата и пелетите за огрев. Но от Комисия за защита на конкуренцията обясниха, че нямат пълномощия да вършат инспекции за далавера.

В химическата индустрия също има голяма разлика при придвижването на цените на продукцията за вътрешния и външния пазар. Химичните артикули за пазара в страната са поскъпнали с 68,2% за година, до момента в който при тези за експорт покачването на цените е с по-малко от 16%.

 

ИзточникТруд

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в ! 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР