Производители, вносители и търговци предупреждават, че и цените на алкохола

...
Производители, вносители и търговци предупреждават, че и цените на алкохола
Коментари Харесай

С колко поскъпва алкохолът заради инфлацията?

Производители, вносители и търговци предизвестяват, че и цените на алкохола потеглят нагоре след повишаването на храните. Това следва от забележителното повишение на разноските за превоз, сила, първични материали, усложненията на заведенията, проблемите с работната ръка зад граница и прочие

Първият удар от повишаващите се разноски за сектора потребителите усетиха още при започване на годината. Още в първите дни на януари цените на рафта на най-масовите виновност и спиртни питиета потеглиха нагоре със приблизително 10 %, сочи изследване на Нова тв. Очакванията са обаче алкохолът да продължава да нараства поради все по-големите разноски за произвеждане, логистика и продажба. Според сметките на сектора през последната година внезапно нагоре са тръгнали цените на главните първични материали като: стъклени бутилки, тапи, етикети, картонени опаковки, алуминиеви кенчета, както и разноските за логистика и превоз.

Пред малкия екран един редови клиент - Здравко Рачев, споделя, че междинният клас алено вино от м.г. от към 11 лева сега цената му е над 13 лева, уискито – от 17 лева за 700 г, сега е 23-24 лева бутилката.

Търговците регистрират, че от началото на 2022 година цените на рафта при алкохола вървят гладко нагоре, повече – при виновността, по-малко при спиртните питиета.

Медията открива, че по самата верига (от лозята – през избите – до рафта в магазина и до бара в питейните заведения) всичко зависи от сила – като стартираме от производството, през бутилирането, след - логистика.

" След което се стига на рафта - за магазина, а заведението има охладители, които са отново на ток”, разяснява Йордан Чорбаджийски от Национална лозаро-винарска камара.

Дава се за образец маза в петричкото с. Капатово, където всеки растеж в цените на горивата, тока и природния газ бързо се усеща.

“Ние използваме хладилна централа, с цел да направляваме температура на ферментация и тя работи на цялостна мощ. Имаме преса за мачкане на грозде, имаме помпи, машини за ронене, за смилане на грозде – всичко това всеки ден работи най-малко по 6-8 часа, а хладилната централа – 24/7 – тогава бележим пикови консумация на ел. енергия”, сподели Кирил Иванов, технолог във винарската маза.

Така и с всеки идващ месец сметката за ток на избата пораства. От сектора пресмятат, че разноските за сила за обособените производители на вино са нарастнали сред 3 и 4 пъти.

„ За производството на виновност самото преваряване на продуктите употребява доста сила. Отделно бутилирането също използваме ел. сила, тъй че целият развой е обвързван с енергоносителите. Ако едно сдружение е плащало 30-36 хиляди за ел. сила – сега сметката е 100-120 до 150 хиляди лева за ел. енергия”, прибавя Чорбаджийски.

Резкия скок на разноските за ток разясняват и в масивите край тракийската равнина.

„ Всяка маза в края на януари - началото на февруари започва бутилирането на белите виновност от предходна годишна продукция – т.е. ние в този момент ще стартираме бутилирането на бели виновност и розета от годишна продукция 2021, които сме брали предходната година лятото и есента. Това значи, че ни би трябвало огромно количество ток, който да задвижи нашата бутилираща линия. Все отново се постанова едни големи помпи да изтеглят десетки хиляди литри от един в различен съд – тези помпи работят с електричество. Филтрирането, бутилирането на виното. Всичко това работи с електричество. Няма различен метод – ток, ток, ток”, прибавя производителят Злати Златев.

Заедно с по-високите сметки за ток, нагоре вървят и цените на консумативите, които се употребяват в производството.

„ Бутилките нарастнаха, кашоните нарастнаха, тапите нарастнаха, етикетите нарастнаха – безусловно всичко нарастна. Всичко е обвързвано с енергоносителите. И има производители на първични материали, които си подвигат цените от през днешния ден за на следващия ден. Всички консумативи са поскъпнали с сред 15 и 30 %”, разяснява още веднъж Йордан Чорбаджийски.

„ Стъклото е много енергоемкък материал за произвеждане и с увеличението на цените на електрическата енергия надлежно и там бележим известни повишавания. Друг материал, който използваме са алуминиеви капачки – сътрудниците ни споделят, че има дефицит на алуминий в международен мащаб. Това наложи и новите цени”, прибавя Кирил Иванов.

Затова цените на виното ще продължат да порастват и през тази година, предвиждат производителите.

„ Такива са прогнозите и предстоящата, че най-малко ще има 20 % растеж по отношение на миналогодишните цени. Тава са цени от склад на производителя. Това, което ще виждаме т.г. е леко повишение на цените, което ще се случи март-април-май най-късно и се надявам по-късно да ги задържим цените, да се възстановява пазарът, към този момент да се стабилизират цените и на енергоносителите”, добави Чорбаджийски.

А при вносителите на дестилирани питиета?

„ Завишението е някъде към 3 пъти по нашите сметки. Примерно едно произвеждане от сметки за ел. сила от 14-15 хиляди лева на месец станаха в последния месец към 42-43 хиляди лева Над 3 пъти, което естествено оказва своето влияние”, разяснява Стамат Барантиев, производител и търговец на алкохол.

Затова и всеки стадий в производството на ракия, водка или уиски да вземем за пример става все по-скъп. Производството на спиртни питиета се оскъпява и поради затруднените доставки. Което води даже до дефицит на избрани типове корав алкохол.

„ Във веригата на доставки се вижда извънредно мощен дисбаланс. Икономиките се върнаха към по-засилен действен режим, което докара до липса на транспортни средства, контейнери, липса на произвеждане дори. Имаме забавени доставки, поскъпнали доставки по време на алкохол. За огромно страдание има и възможност някой да остане без алкохол”, предизвести търговецът Ралица Скорчева.

Всичко това тласка цената на спиртните питиета нагоре.

„ Всички ние понижаваме % на облагата. Ако до този миг сме печелили 40 ст. от бутилка, все още ние печелим 32 ст. Правим спестявания от обществени акции, маркетинг инициативи”, прибавя още тя.

От тук нататък резултатът от шоковото повишаване на разноските ще се усети и от потребителите, безапелационни са от сектора. Някои от производителите даже към този момент подвигнаха цените на някои от най-масовите високоградусови питиета.

„ Всички консуматори могат да видят, че на рафтовете в магазините алкохолните артикули са с леко нарастване на цените. В проценти това са сред 5 и 15 %. През 2022 година чакаме да продължи процесът на повишаване на себестойността на алкохолните артикули. Максимум 15 % ще е растежът, който чакаме да нарастнат алкохолните питиета за крайния консуматор в магазините. Алкохолната промишленост не може да усилва цените към потребителите с темповете, с които се покачва себестойността на спиртните питиета, тъй като това ще докара до понижено ползване и голяма заплаха – сив бранш и нерегламентирани продукти”, сподели още Скорчева.

Още по-сериозно се чака да е повишаването на бара в нощните заведения и заведенията за хранене, където сметките за ток са още по-големи.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР