Производители на кайсии от Силистренско са принудени да обработват химически

...
Производители на кайсии от Силистренско са принудени да обработват химически
Коментари Харесай

Овощари обработват кайсиите с химикали, за да угодят на румънците

Производители на кайсии от Силистренско са принудени да обработват химически дръвчетата, с цел да угодят на клиентите си от Румъния, които търсят червени кайсии. Само по този метод овощарите могат да продадат продукцията си, защото тази година клиентите от северната ни съседка избират да купуват кайсии от Гърция, където цената им е по-ниска.   Ако кайсията е жълта, румънските клиенти не й обръщат внимание, споделя Николай Недев, който от 10 години отглежда 300 декара с овошки край Силистра. Ако обаче кайсията е алена на цвят купуват огромни количества, без да се пазарят за цената. За да отговорят на желанията им, производителите са принудени да подхранват дръвчетата с калий и магнезий, с цел да може плодът да се зачерви.

" Това не е типично за кайсията. Кайсията си е жълт плод и ние тука вършим всевъзможни вероятни вариации в това число и с изкуствени химически обработки да се мъчим да оцветяваме плодовете единствено и единствено да върви ", сподели пред Българска национална телевизия производителят Николай Недев.

" Най-много се търси алената кайсия от сорта „ мъркулеще “ ", споделя търговецът Павел Анджелов.

А „ мъркулеще “ в действителност е румънски тип кайсия.

" В Румъния също има кайсия, експортирам кайсия горе до Унгарската граница. Навремето 80 % от насажденията бяха унгарска кайсия –тя е най-хубавата кайсия като качество и като плод, само че не устоя на превоз и търговците я заобикалят ", сподели още Николай Недев.

Въпреки че мъчно намират пазар за стоката си, производителите нямат желание да се откажат и засаждат новите градини със сортове, към които има максимален интерес. В момента в Силистренско се отглеждат над 30 хиляди декара с кайсии.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР