Произведения на Георги Шагунов ще звучат на 12 септември от

...
Произведения на Георги Шагунов ще звучат на 12 септември от
Коментари Харесай

Септемврийска вечер с музиката на Георги Шагунов в Бургас

Произведения на Георги Шагунов ще звучат на 12 септември от 18.30 часа на Открита сцена " Охлюва " в Морската градина. Събитието се организира сред две значими за българската история дати - 6 септември - Ден на Съединението, и 22 септември - Ден на Независимостта.

Концертът включва 10 от творбите на маестро Шагунов - валсове, танга и други, изпълнявани при започване на предишния век по градски забави. Ще бъде изсвирен и Химнът на Независимостта на България, написан от капелмайстора на 24-ти Черноморски пехотен полк в деня на оповестяването на независимостта.

Музиката ще звучи в осъществяване на Бургаски духов оркестър с началник Христо Кожухаров. Концертът и съпътстващите го изявления от представители на разнообразни институции ще бъдат документирани като част от музикалната история на града ни. С това събитие се завърши планът " Шагуниада - градска музика на Георги Шагунов " за опазване наследството на Бащата на музиката в Бургас, изпълнен от Сдружение " Общество за духовни изяви " с ръководител Румяна Емануилиду. Той се осъществя посредством програмата за съфинансиране на културни планове на Община Бургас.

Първата част на плана включваше студиен запис на градска музика, композирана от Георги Шагунов, която да бъде употребена при разнообразни мотиви и празнувания в града.

" Преди няколко години по самодейност на Сдружение " Общество за духовни изяви " 12 от творбите на маестро Шагунов бяха разучени благодарение на композитора и диригент Кирил Дончев и изпълнени на два общоградски концерта. Събитието тогава развълнува доста бургазлии. Георги Шагунов е композирал близо 2000 музикални творби. Бургас го е оповестил още приживе за почетен жител, само че и в този момент градът би трябвало да се гордее с композитор от такава големина. Една част от партитурите са съхранени в архива, което дава опция те да бъдат развъдени, разучени и свирени по разнообразни мотиви. Бургазлии би трябвало да познават музикалното си завещание ", разяснява ръководителят на сдружението Румяна Емануилиду.

Записите на музикалните творби ще останат разполагаем на Община Бургас, Държавен списък, Регионална библиотека " П.К. Яворов ", радиа и малките екрани, читалища и учебни заведения на територията на Бургас. Те ще станат и част от фонда на бъдещата Къща на музиката, която Общината ще сътвори в постройката, където в продължение на 50 години е живял Георги Шагунов.

Произведенията ще обогатят репертоара на учебните духови музики. В Бургас може да бъде проведен церемониал на духовите музики, какъвто е имало през предишния век, оферират още основателите. Те са уверени, че всичко това ще съживи музикалната история на града и ще увеличи музикалната просвета на съвременниците.

Събитието се случва в навечерието на 145 години от рождението на Георги Шагунов (15 март 1873 година - 10 ноември 1948 г.).

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР