Програмиране и управление на роботи; направа на прах за пране

...
Програмиране и управление на роботи; направа на прах за пране
Коментари Харесай

Деца се проявиха като учени в Софийския университет

Програмиране и ръководство на роботи; изработка на прахуляк за пране от софийски кестени; планиране и създаване на умни градове; занимателна аритметика; разходки по динозавърските стъпки - с тези и доста други забавни занимания деца откриха в Софийския университет „ Св. Климент Охридски настъпващата довечера Европейска нощ на учените. Много научни институции от цялата страна и техни сътрудници в над 370 града из Европа цяла нощ ще организират редом събития, които да приближат науката до хората.
В София, като най-нетърпеливи и любознателни, децата изпревариха нощта, включвайки се в детската стратегия „ Учен за един ден “ на университета. Различни лаборатории, ателиета и пробни бази, конфигурирани във фоайетата по етажите му се оказаха привлекателно място освен за бъдещите учени.
В един от коридорите на Университета деца програмираха и управляваха роботи. Симпатичните машинки под командите на младите програмисти се разхождаха по задени от тях траектории, даже танцуваха. „ Децата се научават да основават поредици от указания. Роботите показват тъкмо това, което децата са създали и им оказват помощ да открият дали са позволили неточност. Това развива логическото мислене. Децата би трябвало да разбият на доста стъпи всяка една директива, която задават, по този начин, че роботът да може да я извършва “, разяснява ръководителят им. На младите програмисти, които завари там кореспондент на Actualno.com, непрестанно им хрумваше по какъв начин да поправят и усъвършенстват стратегиите си и роботите им ставаха все по-послушни.
Непосредствено до тях привличаха вниманието конфигурирани сметала „ Абакус “ за извършения по ментална аритметика за деца от 4 до 12 годишна възраст.

" С такова сметало децата се научават на централизация, на убеденост и експедитивност в математическите пресмятания ", посочи Елена Георгиева, възпитател в Център по ментална аритметика и показа, че 6-годишната й щерка умее да счита с 6 двуцифрени цифри.

Как се прави прахуляк за пране от софийски кестени  бе показано в ателие „ Бъдеще без пластмаса “, ситуирано на различен етаж на университета. Перилният препарат от кестени е българската опция на праха за пране от вносните сапунени орехчета. „ Кестените също съдържат сапун и по тази причина като завали по софийските улици се вижда пяна “, обясниха уредниците на ателието – организацията „ Нулев боклук България “. В ателието бъдещите учени ревизираха дали разпознават рисковите пластмаси и се учеха да вършат компост. Чрез занимателни задания и такъми за изпробване в ателието децата усвояваха правилата на нулевия боклук.

В рамките на програмата „ Учен за един ден “ се показаха и отличени планове в състезанията за деца „ Пътешествие във времето “ и „ Технологиите на бъдещето “, виртуалната обиколка „ Космически рейнджъри “, играта „ Можем ли без математика? “ и модул „ По динозавърските стъпки “, поради който из коридорите на университета през днешния ден се срещаха динозавърски скелети и оживяваха в детски рисунки.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР