Програмата за свързаност със Западните Балкани не е нито алтернатива,

...
Програмата за свързаност със Западните Балкани не е нито алтернатива,
Коментари Харесай

Туск: Програмата за свързаност за Балканите не замества разширяването

Програмата за съгласуваност със Западните Балкани не е нито опция, нито замества програмата на разширение, а е метод да се употребява времето от през днешния ден до на следващия ден по по-ефективен метод отпреди, тъй че жителите и бизнесът да не би трябвало да чакат изгодите от европейската интеграция. Това сподели ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск след срещата сред Европейски Съюз и Западните Балкани в София.

Няма друга опция за Западните Балкани, те са интегрална част от Европа, няма проект Б, тяхното място е в нашата общественост, акцентира още той, като посочи, че съответните решения би трябвало да се чакат от формалната среща на върха на Европейски Съюз през юни. Говорихме за планове като повече средства за вложения, всичко това ще се базира на европейските полезности, в това число цялостното почитание на персоналния живот на жителите, съобщи Туск.

Той акцентира, че би трябвало да се приказва всъщност, а не за дати, когато става дума за Западните Балкани. Исторически, географски, като нрав и просвета този район е част от Европа и в това отношение би трябвало да има и политически последици. По думите му има песимизъм в Европа, когато става въпрос за разширението, само че то е политически феномен. Всички 28 сътрудници и през вчерашния ден, и през днешния ден бяха наясно, че приказваме за европейската вероятност на района. Не желаеме да скапваме процеса, като предлагаме нещо нереалистично като бърза писта, акцентира ръководителят на Европейския съвет.

От думите на Туск се разбра, че след две години ще има среща в същия формат в Хърватия. В началото на конференцията бяха подписани Споразумение за газопроводна връзка сред България и Сърбия, Меморандум за съгласие сред Сърбия и Европейската капиталова банка, Изявление за поддръжка на Цифровата стратегия за Западните Балкани.

Българският министър председател Бойко Борисов сподели, че е била извършена доста почтена полемика. " Отдавна не съм слушал без двуличие, толкоз почтено да си приказват, толкоз от сърце, толкоз откровено тези които са за и които са срещу ", уточни Борисов. " Толкова страхове, толкоз приказки, осoбено в западните медии. Ако Западните Балкани олицетворят една страна, тя ще е по БВП 96 милиарда Това е Брутният вътрешен продукт на страната Словакия, тоест през днешния ден тези два дни наслади, тъги и старания е да приемем все едно стопанска система колкото Словакия с население колкото Румъния. Това го споделям за западните медии. Е, това ли плаши Европейски Съюз, това ли са огромните страхове? Не е ли по-добре те да са в договаряния с Европейски Съюз, политическите им елити да се стараят да покриват критериите или да ги оставим други стратегически играчи да дойдат и да усилят не дребното си въздействие през мюсюлманите, през православните християни ", сподели Борисов.

" С проблемите, които имаме, единственото избавление на Европейски Съюз е да бъде обединен, или, както Ангела сподели, един лист да не може да мине, хартия сред нас, силата на Европейски Съюз е в това ", добави министър председателят. По думите му в този момент продължава работата с банките, с министър председателите, с цел да може на следващия ден да си тръгнат действително с подготвени планове.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Европредседателството (233)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР